Проф. Андон Топалов и студенти разработват разум за наличните роботи в ТУ- филиал Пловдив

Бъдещи инженери създават интелигентни роботи

Ели Крумова - сряда, 11-01-2017 - 13:42

Дронове изследват замърсеността на въздуха и пращат данните в реално време

Студенти от Техническия университет в Пловдив създават интелигентни роботи, които ще могат да взимат сами решения след обработване на информация за заобикалящата ги среда. Те ще получават информацията от собствените си сензори и ще имат поведение, което е съобразено с промените около тях. Това съобщи проф. Андон Топалов от катедра „Системи за управление” в пловдивския филиал на вуз-а.

„Нашата цел е да създадем алгоритмите на поведението на роботите при вземане на решения за адаптация към трудни за моделиране явления. Прагматична цел на изкуствения интелект е машините да извършват дейности, които досега се изпълнявани от хората”, каза проф. Топалов. По думите му още отсега учените залагат първия принцип роботът да не вреди на човека с действие или бездействие.

През 2017 година за първи път научните работници от висшето учебно заведение ще работят в направление колаборативна роботика, което означава, че човек и робот ще се трудят един до друг и ще споделят работните си места.

През 2016 година се смени стандартът на изискванията за безопасност по отношение на индустриалните роботи. Досега стандартът забраняваше в работната зона на робота да нализва човек тогава, когато машината е включена. Сега концепцията става различна - машината и човекът трябва да работят заедно един до друг, като всеки си върши своята част от работата. „Споделянето на една обща работна среда поставя нови изисквания към роботите. И най-малкото е те да бъдат изградени от материали, които да не навредят работещия редом човек. Нещо повече, човекът може например да отмести робота, ако му пречи, но след това машината отива да си свърши работата, която и е възложена”, обясняват учените за разработката си. В момента Европейският съюз е във водещи позиции в колаборативната роботика, изпреварвайки Япония, САЩ и Китай.

ТУ-филиал Пловдив работи по два проекта към Фонда за научни изследвания на теми: ”Управление на мобилни роботи в безжични сензорни мрежи с хибридни структури“  на стойност 90000 лева и „Нови алгоритми за автономно управление с приложение в колаборативната роботика“ на стойност 19000 лева. По първия проект целта е да се създаде лабораторен прототип на роботизирана безжична сензорна мрежа. Информацията от мрежата се “качва” в така наречения облак за по-нататъшна обработка. Едно от практическите приложения на разработката би могло да бъде, чрез набор от сензори на робота, да се изпълняват конкретни задачи - например наблюдения на замърсеността в дадена зона.

“Пускаме няколко робота в зоната, те си предават информация помежду си и цялата информация се “качва” в облака. Целта е да се определят границите на зоната на замърсяване и как те се променят в реално време”, заяви проф. Андон Топалов. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.