Антимонополната комисия спря сделката по продажбата на оръжейния завод

КЗК блокира авера на Цветан Василев за „Дунарит“

Агенция Монитор - неделя, 03-04-2016 - 19:10

Кандидат-купувачът „Емко“ е проверяван от ДАНС и за договори с „Кинтекс“

Комисията за защита на конкуренцията блокира сочения за авер на Цветан Василев Емилиян Гебрев в опита му да купи оръжейния завод в Русе „Дунарит“. Решението на антимонополната комисия идва само седмица след като ДАНС започна проверка на договори, сключени от кандидат-купувача с държавната „Кинтекс“.

В определението на КЗК е записано, че сделката по продажбата на фабриката засега трябва да бъде спряна временно. Като причина за това се посочват течащи спорове между акционери, участващи във веригата на собствеността на завода, заради навлизането на нов съдружник. В момента вече е заведено и търговско дело и докато то не приключи, от КЗК

отказват да разглеждат искането на „Емко“ да придобие „Дунарит“

Фирмата „Емко“ е собственост на Емилиян Гебрев. Името на оръжейния бос се свързва с избягалия банкер Цветан Василев и дори Гебрев беше спряган като възможен купувач на завода „Дунарит”.

Цветан Василев

Военният завод в Русе е част от бизнес империята на Василев и той на няколко пъти се опита да го запази за себе си, като прехвърли собствеността върху свои подставени лица.

Преди месец „Емко“ е подала заявление до Комисията за защита на конкуренцията, в което съобщава, че иска да придобие „пряк едноличен контрол“ върху „Дунарит“. Сделката е доста странна, тъй като акциите на русенския завод, както и дяловете на прекия му мажоритарен собственик - "Кемира", са обект на запори от НАП и от синдиците на фалираната КТБ.

Името на Гебрев, който е кандидат за нов собственик на „Дунарит“, се свързва с няколко скандални случая. Последният е свързан с

разследване на ДАНС, по което се проверяват договори за 57 млн. евро

в държавното оръжейно дружество „Кинтекс“. Контрактите се проверяват по разследване за източване на фирмата.

Преди няколко дни агенти на родното ФБР и представителите на Софийската градска прокуратура отидоха в дружеството, за да търсят документи за източване на държавната оръжейна фирма. Това ставало чрез неизгодни договори, сключени от държавния оръжеен търговец с частната компания "Емко", обясниха източници сред разследващите. От прокуратурата обясниха, че по случая тече предварителна проверка и засега няма образувано досъдебно производство.

Дотук проверката е показала, че "Кинтекс" е било посредник по сделки на различни частни фирми със страни от Третия свят. Една от държавите е Бангладеш. Данните са, че от схемата за източване на държавни средства са се възползвали две фирми. Освен договорите на "Емко" ООД на Емилиян Гебрев се проверяват и тези на още едно дружество, което търгува с оръжие на външните пазари. Името на Гебрев се свързва и с други скандали. Негови бяха гръмналите оръжейни складове в Севлиево. Беше и кандидат да приватизира ВМЗ – Сопот, и „Арсенал”.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.