Кредитна инспекторка „щипнала“ 23 бона с фалшиви гаранти

Христо Христов - сряда, 29-11-2017 - 15:43

26 300 лв  успяла да „щипне“ чрез съставянето на фалшиви документи служителка във фирма за предоставяне на бързи кредити. Парите били преведени по нейни сметки от края на ноември 2013-а до към 18 февруари 2014-а, но измамата била открита доста по-късно, след като заемите се оказали необслужваеми.

Оказало се, че авторът на комбинацията, 33-годишната старозагорка Петя Л.,  има в „биографията си“ вече една условна присъда за аналогично престъпление, след като е била спипана да „точи“ пари от друго дружество през декември 2012-та – януари 2013 г. Тогава младата дама „забърсала“ в предновогодишната еуфория за теглене на бързи кредити 15 бона. Делото се проточило и условната 2-годишна присъда била постановена чак на 15 юни 2016-а като съдът постановил 5-годишен отлагателен срок за изтърпяването й. Междувременно старозагорката сменила местоработата и продължила да прилага същите трикове, които длъжността й на кредитен експерт в местния офис позволявала .

Работата на обвиняемата била да търси и набира клиенти, които имат нужда от пари и да подготвя съответните документи за отпускането на кредити. Документите за всеки кредит се преглеждали от нея преди да ги изпрати в столичната централа  за одобрение. След това сумите били превеждани от кредитната институция по сметка на съответния кредитополучател.

Използвайки личните данни на шест мъже и жени Петя Л. изготвила от тяхно име декларации във връзка с обработка на лични данни и карти, които подписала, като имитирала подписите им. В картата на клиента обвиняемата посочвала фалшив настоящ адрес и различна месторабота и телефон на свидетелите след което изготвяла договори за потребителски кредит сключени между финансовото дружество и шестте различни физически лица като имитирала подписите им. Обвиняемата сама изписала ръкописния текст в договорите, като посочила за кредитен експерт свой колега, а вместо банкова сметка на клиента за изплащане на заема – отразила свои.

От прокуратурата искат ефективна присъда – затвор от 2 до 8 години, предстои делото да бъде насрочено. Ако бъде призната за виновна е възможна конфискация и на част от имуществото на подсъдимата, както и лишаване от право да упражнява професията си.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.