За 10 години

Столичната община финансирала 1367 културни проекта

МАРИЯ НИНОВА - понеделник, 10-07-2017 - 15:27

За периода 2007-2017г. Столичната община е финансирала 1367 проекта по програма „Култура“. Годишния бюджет, които общината отделя по програмата е 1,5 млн. лв., обяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов, които вчера представи как ще бъдат разпределени парите за култура през следващата година. Специален приоритет на София ще бъде председателството на Съвета на ЕС. Общината има за цел София да стане град на творческа икономика. Във връзка с това парите за култура през 2018 г. ще бъдат разпределени в пет направления в 11 програми. Най-много средства ще бъдат отделени за „Историческо наследство, социализация на недвижими културни ценности“ - 290 хил. лв. По 170 хил. лв ще бъдат разпределени за програмите "Сценични изкуства", "Музика, класически, модерен и фолклорен танц" и "Кино". Желаещите да се включват в надпреварата за спечелване проекти ще могат могат да кандидатстват и за „София – творчески град на киното“, като отделените пари са 150 хил. лв. 130 хил. ще бъдат дадени за „Визуални изкуства“, а 100 хил. лв. за „Културни партньорства и копродукции“. По 75 хил. лв ще бъдат предоставени за „Литература“ и „Активно участие“.

Културните дейци могат да кандидатстват по проектите от програмите от 17 юли до 11 септември. На 9 октомври ще стане ясно колко и какви проекти ще финансира София през следващата година.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.