У нас антибиотици се изписват без микробиологични изследвания
Yandex
За да не пипнат вътреболнична инфекция

Клиники тъпчат пациенти с антибиотици ненужно

Силвия Николова - петък, 17-11-2017 - 16:40

Всеки пети нашенец спира хапчетата, преди да се излекува

С 35% повече и по-евтини анитибиотици изписват болниците у нас. Това сочат данните от доклад на Европейския център за контрола на заболяванията за тази година.
У нас се наблюдава прекомерна употреба на антибиотици, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 
Антибиотици трябва да се изписват само когато сме сигурни, че лекуваме или профилактираме бактериална инфекция по възможност с микробиологично изследване. Ако няма време за получаване на резултата, трябва след излизането му да се смени терапията, за да можем да ползваме по-дълги години антибиотици.
Прекомерната употреба на антибиотици превръща опасните микроби в организма в нечувствителни към лечението, посочи проф. Тодор Кантарджиев. 
Опасността е да не стане така, че инфекциите, в това число вътреболничните, инфекциите след операции, инфекциите, заплашващи трансплантираните пациенти, инфекциите, заплашващи пациентите с химиотерапия или друга тежка терапия, да не могат да се лекуват.
25 хиляди са смъртните случаи годишно заради антимикробна резистентност в Европейския съюз, а в света те са 700 хиляди случаи. До 2050 г. се очаква смъртността от резистентност да бъде по-честа, отколкото от рака, предупреждава Световната здравна организация.

21% от българите не изпълняват лекарското предписание и прекъсват курса на лечение с антибиотици, когато се почувстват по-добре. 73 на сто не помнят да са получавали каквато и да е информация за това да не се вземат антибиотици без нужда – например при настинка или грип – през последните 12 месеца, сочат данни от проучване на Европейската комисия. По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, България е на средно ниво по консумация на антибиотици в доболничната помощ, която е около 80% от общата в хуманната медицина.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.