Чешки електробус ще се движи изпитателно пет месеца по линия 314.
Интернет
Трамвай свърза Дружба и Младост, правят 8 нови отсечки за тролеи

Автобуси на ток стигат до Банкя и Градоман

Цветелина Стефанова - сряда, 17-05-2017 - 15:28

Електрически автобуси ще стигат до Банкя и Градоман, общо шест ща са линиите в столицата, по които ще се движат екологичните возила. Това е заложено в инвестиционната програма на столичния електротранспорт до 2020 г., която ще се гласува на утрешната сесия на общинския съвет. Според разчетите ще се купят общо 30 електробуса на два етапа. Те ще се движат по линиите №84, която стига до летището, №65 между „Манастирски ливади" и зоопарка, или №30 до село Балша. На по-късен етап от електробуси ще бъдат обслужвани и други крайградски линии - 42 до Банкя, 47 до Градоман, 48 до Михайлово и 14 от автостанция „Изток" до Гара Искър. За всички тях ще бъдат изградени 12 зарядни станции, а разходът им ще е между 7 и 9 пъти по-нисък от този на останалите автобуси.

Днес тестово беше пуснат електрически бус по линия 314. Той е с 46 места, разполага с батерии и двигател, произведен е в Чехия и по данни на производителя може да измине над 160 км с едно зареждане

В плана е разписана и старата идея трамвай да тръгва да минава от бул. „Копенхаген” до „Младост”. Там през 1986 г. е изградено трасе от ул. „Искърско шосе” до кв. „Младост”, но през 1995 година част от него е демонтирана. 15 години по-късно е възстановен участъкът до ул. „Обиколна”. Сега трасето ще се продължи и ще минава под моста на бул. „Цариградско шосе”като стига до ул. „Ген. Радко Димитров” в „Младост 1”, където ще има връзка с метрото. Линията ще бъде факт след изграждането на продължението на бул. „Копенхаген”, който сега е до бул. „Цариградско шосе”. Трасето ще е дълго 4400 м и по него ще се движат безшумни трамваи. Прогнозната стойност на инвестицията е 13 940 000 евро. Другата нова трамвайна линия ще от Семинарията до кв. „Дървеница”, а за линиите ще трябват 10 605 000 евро.

Стратегията за развитие включва и 8 нови тролейбусни линии, като прогнозната им стойност е около 14,4 млн. лева. Първият участък с нови жици ще е между улиците „Хан Кубрат” и „Адам Мицкевич”. Следващото трасе е ул. "Бяла черква" - "Фритьоф Нансен" - "Патриарх Евтимий". Между булевардите "Тодор Каблешков" и "България" също ще има тролеи. Ново трасе ще има и в „Люлин”, което ще минава по бул. "Добринова скала", бул. "Захари Стоянов" до "Царица Йоанна". Трасе ще се изгражда и по бул. "Г. М. Димитров" - "Симеоновско шосе", както и от бул. "Сахаров" до "Младост" 2, и по бул. "Владимир Вазов" до ул. "Локомотив". Последната осма нова линия ще свърза бул. Цветан Лазаров с ж.к „Дружба” 2.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.