Скритите камери вече озаптяват джигитите

Иван Тропанкев - сряда, 27-09-2017 - 15:38

Шегичките с дебнещите с камери зад храстите катаджии се оказаха поредния балон, който се спука. Намаляването с близо 20% на жертвите при катастрофи, в резултат на отмяната на предупредителния знак за камери по пътя, е радваща новина. Не само, защото страната ни ще се отлепи от дъното на последните места по брой на убити по пътищата, а защото до края на годината се очаква жертвите да са близо 70 по-малко. Равносметката е проста-на пръв поглед дребна промяна на закона, но със силен ефект. Излиза, че джигитите не са толкова безстрашни. И законът може да ги респектира.

Резултатът от тази промяна запушва и устите на мнимите защитници на граждански права. Спасените човешки животи са доказателство, че няма значение къде се намират служителите на КАТ и доколко това не накърнява човешки права, след като резултатът е толкова добър.

Изводът, който се налага е, че институциите, които се занимават с опазването на човешкия живот по пътищата на страната трябва да продължат да търсят такива добри решения. Увеличаването на броя на камерите, следенето с каква средна скорост се движи превозното следство от една точка до друга и дали тя не превишава разрешената (както направиха в една съседна страна) са само част от мерките, които могат да се приложат незабавно. За това не бива да се жалят средства. Законодателно също има нужда от промени. Парламентаристите могат да помислят и за нов Закон за движение по пътищата, а не сегашният да бъде поправян след всеки трагичен инцидент.

В края не може да не отбележим, че  това, което единствено може да спре джигитите, е да бъдат лишени от чувството за безнаказаност. Законът трябва да се прилага с цялата суровост от всички. А не едните да ги хващат, а другите да ги пущат.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.