За първи път:

Община Пловдив награди хотелиери за постижения в туризма

Ели Кру­мо­ва - петък, 28-04-2017 - 09:00

1 милион приходи от посещения в регионални и общински културни институти, 18,22 % ръст на нощувките през 2016г.

Община Пловдив награди хотелиери за постижения в туризма през изминалата 2016г. Причината да се учредят годишните награди е напредъкът на втория по големина град в областта на туризма, ръстът на нощувките, посещенията и на приходите от туристи в града на тепетата.

През миналата 2016 година спрямо 2015 г. Пловдив бележи ръст от 9,48 % при пренощувалите лица и 12,86% при реализираните нощувки при прогнозиран ръст от 6% при пренощувалите лица и 7% при броя на нощувките в Стратегията за туризъм и Програмата за развитие на туризма на община Пловдив  за 2016 г. Наред с това заетостта на легловата база се е повишила с 2,26%, а при очакван ръст на приходите от нощувки от 7%, реалният отчетен от хотелиерите е 18,22%. Има увеличение и на продължителността на престоя на туристите в сравнение с 2015г., а през миналата година регионалните и общински културни институти отчитат рекордния 33,4% ръст на посещенията, а приходите им, включително и от дарения, надхвърлят 1 милион лева.

Годишните туристически награди се връчват за първи път в пет категории: „Най-оригинален  нов туристически продукт за град Пловдив“, „Най-оригинално събитие в областта на туризма в град  Пловдив“, „Най-висока заетост на легловата база “ - места за настаняване клас А , „Най-висока заетост на легловата база“ - места за настаняване клас Б и „Любимо заведение в Пловдив“. Наред с това Пловдив зае трето място в кампанията „Най-добра европейска дестинация“ на сдружението „Бестдестинейшънс“ в Брюксел. Друга награда за Пловдив е „Златната ябълка“ на Международната организация на писателите и журналистите в туризма „ФИДЖЕТ“. Градът бе отличен и като „Лидер в туризма на Балканите“ на Балканските туристически награди. Освен това грабна и първа награда в категорията „Специализиран туризъм“ за развитието на резерват „Старинен Пловдив”. Античният театър получи приза за „Най-добра културно – историческа атракция“, а специалната наградата  за „Най-значимо събитие в областта на туризма“за Международните срещи за туризъм в Националния конкурс „READ AND TRAVEL” („Чети и пътувай”) отново бе за Пловдив.

ПОБЕДИТЕЛИ в първите годишни награди за постижения в туризма в община Пловдив за 2016 г.

Категория „Заетост на легловата база в места за настаняване, клас Б“-плакети

ІІІ-то място - къща за гости „8 и 1/2”

ІІ-ро място - къща за гости „Олд Пловдив”

І-во място - семеен хотел „Бизнес хотел Пловдив”

Категория „Заетост на легловата база в места за настаняване, клас А“-плакети

ІІІ-то място - хотел „Новиз”

ІІ-ро място - хотел „Афродита“

І-во място - хотел „Лендмарк Крийк хотел”

Категория „Любимо заведение“-плакети

В район „Централен” любимите заведения за 2016 г. са 4 -  класически ресторант ”Сол и пипер”, класически ресторант„Паваж”, бирария „Амстердам” и класически ресторант „Хемингуей”.

В район „Северен” любимо заведение - ресторант с национална кухня „Сомбреро”.

В район „Западен” любимо заведение - кафе-аперитив „Марбея”

В район „Южен” любимото заведение за 2016 г. - класически ресторант „Ноте ди вино”

В район „Източен” любимо заведение за 2016 г. - класически ресторант „Класик”

В район „Тракия“ любимо заведение за 2016 г. - бирария „Йегерхоф”

Категория „„Най-оригинален нов туристически продукт за Пловдив“-две първи награди-плакети

Дан Травел“, съвместно с вила „Юстина“ - за продукта„4 сезона вино и култура“

„Бългерия уайн турс“ – за продукта „Тематични комбинирани турове“

Категория „Най-оригинално събитие в областта на туризма”-плакети

ІІІ-то място - „Празници на Стария град”

ІІІ-то място - „Есенен панаир на занаятите”

ІІ-ро място - „Нощ на музеите и галериите”

І-во място - „Дефиле на младото вино”

Категория „Най-оригинално събитие в областта на туризма”-грамоти за участие - Народен събор „Пловдив”, Международен фестивал „Черната кутия”, Национална кръгла маса „Специализирани видове туризъм” на катедра „Туризъм” при АУ – Пловдив, Експониране на раннохристиянска гробница в РАМ – Пловдив и дефиле „Вино и гурме”.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.