Проф. Боян Балев показва предимствата на модерния апарат
УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна
В УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

Модерен апарат открива рано тумори в гърдата и околните тъкани

СИЛВИЯ НИКОЛОВА - неделя, 15-04-2018 - 14:16

Модерен апарат открива рано тумори в гърдата и околните тъкани. Той е много по-щадящ от мамотомографията и се нарича сономамотомограф. Това съобщиха от Университетската болница „Св. Марина“във Варна, където се прилага високо технологичният апарат.

Скенирането е напълно автоматично и дава възможност да се елиминира напълно субективния фактор, съществуващ при класическата ехография на гърдата, обясни проф. д-р Боян Балев, началник на клиниката по образна диагностика в лечебното заведение. Прецизна компютърна програма следи за заснемането на всеки милиметър от обекта, след което следва обработва образите и ги предоставя на специалиста за анализ. Изображенията се съхраняват в болничната система най-малко десет години и е осигурен достъп на специалистите до тях по всяко време.

Важно предимство на системата е остъствието на йонизираща радиация. Това прави метода напълно безвреден и по тази причини се препоръчва за диагностика, особено при жени в репродуктивна възраст, подчерта проф. Балев.

Най-голямото предимство на сономамотомографията е, че може да се ползва с висока диагностична стойност при млади жени, при които класическата рентгенова снимка (мамография) е неприложима. До около 40 годишна възраст малките патологични обекти, какъвто е и началният стадий на рак на млечната жлеза, не могат да се изобразят на мамографията поради припокриване от естествената плътност на гърдата. Тази физиологична особеност обаче не е пречка за ултразвуковата енергия, ползвана при сономамотомографията. Системата регистрира всяка промяна в нормалната структура на гърдата и я „предоставя” на лекаря за оценка.

Ракът на млечната жлеза е най-честата форма на рак сред жените и вторият по честота рак изобщо. Ранното откриване и лечение е изключително важно за увеличаване на шансовете за лечение. Десет годишната преживяемостта при жени, открити в нулев или първи стадий е 98%, докато в по-напредналите стадии рязко спада, напр. 65% в трети стадий.

Заради това проф. Балев препоръчва изследването на всички жени, които са наследствено обременени, включително и на кърмачки, тъй като методът е бърз, безопасен и ефективен.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.