КФН отне лиценза на СиВЗК за застрахователна дейност

Агенция Монитор - понеделник, 04-12-2017 - 15:20

Комисията за финансов надзор (КФН) е отнела лиценза на „Синдикална взаимозастрахователна кооперация – СиВЗК” за извършване на застрахователна дейност по време на последното си заседание.

Регулаторът е забранил свободното разпореждане с активи на "СиВЗК" до започване на производство по ликвидация или несъстоятелност и сключването на нови застрахователни договори по всички класове застраховки за срок от 6 месеца, считано от 1 декември. Комисията е назначила двама квестори до назначаването от съда на синдик или до вписването на ликвидатор на дружеството.

Компанията дължи пари на държавата и общини, както и данъци, мита, такси, задължителни осигурителни вноски и др.Платени трябва да бъдат и битови сметки, както и дължимите възнаграждения на наетия персонал.

От решенията става ясно още, че КФН е вписала емисия акции, издадена от „Сила Холдинг“ АД, с цел търговия на регулиран пазар. Емисията е в размер на 16 852 997 броя обикновени, поименни, безналични акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка. Тя е в резултат на увеличаване на капитала на дружеството от 20 000 000 лв. на 36 852 997 лв.

В същото време регулаторът отписва „Складова техника“ АД, гр. Горна Оряховица, като публично дружество от регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от КФН, и издадената от дружеството емисия ценни книжа.

Комисията е издала и разрешение на Експат Асет Мениджмънт да организира и управлява четири нови индексни борсово търгувани фонда. Профилът на четирите фонда е пасивно да следват движението на основните индекси за акции на четири борси от региона на Централна и Източна Европа – Гърция, Румъния, Чехия и Полша.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.