Asgardia с първи сателит през август

Агенция Монитор - сряда, 14-06-2017 - 12:57

Миналата година около 200 000 души решиха, че вече не искат да живеят на тази планета и се регистрираха като граждани на първата „космическа нация”, Asgardia. Ако някога бъде осъществен, извънредно амбициозният проект се състои от система от спътници в земна орбита, които да приютят хора на страната. Сега самоназначилият се за ръководител на нацията представи плановете си да стартира първия от тези сателити.

Призивът за регистрация на бъдещи граждани стартира през октомври, като бяха получени около 500 000 регистрации. Както може да се очаква от този вид  интернет демокрацията, проектът беше наводнен с регистрации на ботове и шеги, а регистрацията беше прекратена и отворена отново с по-строги протоколи. Asgardia сега може да се похвали с около 200 000 „реални” кандидати, но това не е вещае добро за проект, в който буквално всичко може да се обърка.


На пресконференция д-р Игор Ашурбейли, учен, ръководител на проекта, обяви 18 юни за Ден на националното единство на Asgardia. Заедно със стартирането на нов календар от Ден 01, жителите ще започнат да гласуват за одобряване на конституцията на страната, флаг, герб и национален химн. Тази конституция е в процес на разработка през последните шест месеца и нейните създатели казват, че е смесица и съответства по някои аспекти на конституциите на други страни. Като основоположник на проекта, Ашурбейли се обявява за ръководител на нацията Asgardia през първите пет години, докато не бъде избран парламент от космическите му граждани.


Очаква се, броят на спътниците да бъде достатъчно голям, за да побере милиони асгардианци, като първия от тях ще е доста малък. Това е CubeSat с размери 10 х 10 х 20 см които тежи само 2,8 кг. Този фундаментален сателит, наречен Asgardia-1, ще носи само малко количество данни за всеки от първите граждани под формата на имена и снимки. Първите 100 000 души, които се регистрират, могат да изпратят 300 KB в космоса, а следващите 400 000 да получат 200 KB, а над един милион ще получават 100 KB.

„Миналата година в Париж, когато стартирахме Asgardia, много хора бяха скептични, че изобщо някога бихме пратили нещо в космоса”, казва Ашурбейли. „Но мога уверено да съобщя, че ще стартираме космически сателит Asgardia-1. Asgardia-1 е първата ни малка стъпка, която се надяваме да доведе до огромен скок напред за човечеството. Това ще бъде нашият основа, от която ще се стремим да създадем мрежа от сателити, които ще помогнат да защитим нашата планета от астероиди, слънчеви изригвания, космически отломки и други космически опасности.”
Въпреки че може да изглежда, като плана на злодей от филм за Бонд, Ашурбейли очевидно иска да бъде приет сериозно. Но в момента има много въпроси. На първо място е гравитацията. Тези концептуални изображения показват космически рай в стил научно-фантастичен филм от 70-те години, пълен с хора, които просто се разхождат наоколо и как точно сателитите ще помогнат за опазването на планетата. Освен това, несъответствието между половете е доста голямо, като само 17% от кандидатите досега са жени.

Asgardia-1 се очаква да бъде изведен в орбита през август, а следващото препятствие ще бъде официалното признание от ООН. Ашурбейли е убеден, че това ще стане в началото на 2018 г., въпреки че не би било изненада, ако този малък CubeSat завърши като единствената част от Asgardia, която някога се е отделила от Земята.

 
Тагове:  KAsgardia

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.