За едните гангстерски кукли ли?

Иван Тропанкев - четвъртък, 09-06-2016 - 17:22

 

И какво излезе - децата на местните гангстери не могли да поделят куклите си, оплакали се, татковците решили да се изпъчат пред тях и се изпозастреляли. Има мелодрама, има и романтика. Важното е хората да приемат всичко като на кино и да се успокоят. Нищо особено не се е случило. Нали няма жертви сред очевидците.

Истината за случилото се в Слънчев бряг обаче е съвсем друга. Стреля се в модерна дискотека на оживена улица в центъра на един от десетте най-популярни като евтина дестинация европейски курорти. И то в началото на туристическия сезон. В момент, в който от бранша се надяват да привлекат хиляди туристи, страхуващи се да заминат в съседна Турция именно заради страх от подобни прояви. И какво се получава? На родните мафиоти може да не им пука, но на тези, които станаха неволни свидетели на пукотевицата, на туроператори и хотелиери, не им минава от лековатите обяснения.

Всъщност най-много трябва да се стреснат в МВР. Лесно е да се показва как се залавят и връщат на съседите ни бежанци и да се обяснява колко трудно става проникването на потенциалните терористи в страната ни. Но когато се случи такъв инцидент, се вижда колко безпомощни са тези, на които им плащаме, за да се грижат за сигурността ни.

Същевременно е доста потискащо, че бандитите се чувстват недосегаеми. Подобна демонстрация като тази в Слънчев бряг никак не е случайна. Когато гражданите слушат версии за стрелбата и научават, че се водела битка за контрол на таксиметровите услуги, на трафика с проститутки и наркотици, няма как да не им мине през ума, че това не може да стане без зависимости. Дори бе споменато, че се стреляло, защото мафиотът пропял. Но все пак има разследващи органи и няма нужда да задълбаваме повече.

Факт е обаче, че има пробив в сигурността на държавата. Мутренските времена от деветдесетте години може и да не се върнат, но дръзката стрелба трябва да накара властта да отговори подобаващо.

Очевидно е също, че МВР не решава най-наложителната задача – да действа превантивно. Дежурните реплики, че средствата и човешкият ресурс не са достатъчни, вече не е оправдание. Ясно е, че тези, които не могат да се справят с проблема или не искат поради други причини, трябва да си ходят. В противен случай, особено ако има невинни жертви, последствията ще бъдат неоценими и загубите няма как да се компенсират.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.