Емил Караниколов
Снимка БГНЕС

Изменят законите за стопанисване на язовирите

Агенция Монитор - събота, 10-03-2018 - 14:27

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на няколко министри до сряда да подготвят законопроект за изменения на няколко закона, предимно в Закона за водите, за да бъде дадена възможност на общините в кратък срок да изразят своето мнение дали могат да управляват язовирите, които са тяхна собственост.

В случай, че те не могат да извършат това нещо, язовирите ще бъдат прехвърляни в управление на държавата. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов след извънредното правителствено заседание, свикано от премиера, съобщи БГНЕС. „Също така възнамеряваме да създадем структура или съществуваща в момента структура, в която да преминат тези язовири за управление. Тя ще се занимава съответно и с ремонтните дейности на язовирите, стените и всичките съоръжения, с цел недопускане на инциденти за населението на България”, каза Караниколов.

Министърът обясни, че целта е там, където общините не могат да управляват, тъй като имат липса на средства, тези язовири да бъдат прехвърляни на управление на държавата и тя да се занимава от тук нататък и съответно да носи отговорността за тяхното управление. Решено е да преминат в момента само тези язовири, които са общински.

„Знаете, в момента държавни язовири има в Напоителни системи, има в НЕК, те се управляват добре. Към Министерство на енергетиката проблеми с язовирите няма, там има структура, която се занимава с ремонтите. Единият от вариантите, който обсъждаме, но в сряда ще имаме точно решение, е към Държавна агенция метрология и технически надзор да бъдат прехвърлени и управлението на язовирите, които ще бъдат предоставени”, обясни Караниколов.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.