Сред героите на Матей Бонев в първата му книга „„Хора и съдби под Аязмото“ е дългогодишната аптекарка Мария Жекова, потомка на революционерите Михаил и Георги Жекови и голямата хуманистка Теофано Попова, която наскоро дари семеен имот на стойност 1 млн лв за създаването на детски културен център.

Журналист от Стара Загора събра 42-ма герои в корици

Христо Христов - събота, 18-03-2017 - 12:45

42-ма от своите герои , за които по различни поводи е писал през годините като журналист събра в залата на регионална библиотека „Захари Княжески“ доайенът на старозагорската журналистика Матей Бонев.

Пъстрите съдби на лекари, индустриалци, общественици, приемни майки, актьори , учени, учители, ясновидци и спортисти той е включил в първата си самостоятелна книга под наслов „Хора и съдби под Аязмото“.

Авторът е предпочел да използва позабравения в съвременните медии жанр „очерк“, като всеки от кратките му разкази за колоритните личности е „подплатен“ и с интервю, вземано по различен повод назад във времето.

Матей, който е роден през 1949 година в средногорското селце „Елхово“ е възпитаник на софийската Алма Матер, работил е в някогашния старозагорски окръжен вестник „Септември“, основател е на първия частен седмичник „Южна поща“ в Града на липите след промените през 1989-а.

От 1997-а е неизменен кореспондент на вестник „Стандарт“. Запален фен е на синия „Левски“, но може да бъде видян на почти всеки от мачовете на местния „Берое“.

Обяснява появата на първата си книга със съвет, даден му от лекар след оцеляването си преди година и половина от тежко заболяване.

„Докторът ми препоръча покрай лекарствата да отварям по-често „компютъра“, дето ни е в главите, за да ръчкам оцелелите нервни клетки. По този начин съм щял да ги стимулирам да компенсират безвъзвратно загубените. Послушах го и не съжалявам, оказа се че старите текстове може да заживеят наново и дори да послужат за поука на по-младите от мен.“, разказа журналистът, който вярва че публиката ни има нужда не от кървави екшъни, а от благородни съдби.

Приходите от продажбите на томчето Бонев е решил да предостави като дарение на наскоро възстановения от владиката Киприан културно-просветен отдел при старозагорската митрополия.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.