Снимки: Johns Hopkins APL

Дрон може да се крие под водата два месеца

Агенция Монитор - петък, 18-03-2016 - 13:07

Не отдавна бе показан квадрокоптера Loon Copter, който може да излети от сушата и да влезе във водата, като „лети” под повърхността й.

Екип от лабораторията по приложна физика от университета Джонс Хопкинс (APL) създаде дрон, който прави точно обратното. Това е квадрокоптер, който се крие под водата и може да лети над повърхността, когато е необходимо.
 

 

 

Плавателният съд е известен като CRACUNS, което е съкращение от Corrosion Resistant Aerial Covert Unmanned Nautical System и звучи, като името на легендарното морското чудовище Кракен.

Когато не се използва, дрона е невидим стоейки на поставка разположена на около 30-35 метра под повърхността или дори на борда на безпилотно подводно плавателно средство, като лабораторни тестове показват, че дрона може да остане потопен в солена вода в продължение на два месеца, и работи безпроблемно.

Когато има възложена задача, дрона се откача от своята подводна поставка и насочван от преките си, започва да изплува. След като достигане повърхността, той излита във въздуха. В момента, дрона не може да се върне сам до своята подводна база, но екипа работи по това.

Вместо да използва по-тежка и скъпа конструкция от метални сплави, CRACUNS е съставен от специални 3D принтирани компоненти. Повечето от неговата електроника се намира в херметически затворени отделения, а откритите му мотори са покрити с търговски достъпно защитно покритие. Изработването на дрона не е особено скъпо и това позволява да намери приложение при рискови задачи, когато е възможна загубата му.

 

 

Тагове:  KCRACUNS

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.