СНИМКА PIXABAY.COM

Всеки пети нашенец на Острова финансист

Агенция Монитор - четвъртък, 12-10-2017 - 14:12

18% от българите на Острова са заети в една от най-добре платените области - финансовата индустрия и банковия сектор. За сравнение делът на британците в тази сфера е 14%. Това се казва в специален доклад на статистическия институт на Великобритания. Според написаното в документа в началото на 2014 г. отвъд Ламанша са живели 230 хил. българи и румънци. Към края на 2016 г. броят им вече е 413 хил. 79% от тях са граждани на Румъния.

Институтът цитира данни на ООН, според които към 2015 година 1,2 млн. родени в България и 3,4 млн. родени в Румъния хора живеят в държава, различна от родината си. Увеличаването на гражданите на двете страни във Великобритания се обяснява с отпадането на всички ограничения за работниците от двете държави, които станаха част от ЕС през 2007 г.

Анализите показват още, че във Великобритания пристигат основно българи и румънци в трудоспособна възраст - 81% са между 16 и 64 години. Броят на чуждите граждани от тези двете балкански държави расте с 80% между 2014 и 2016 година. 79% от тях обаче работят, като най-често те са заети в сектори като строителство, хотелиерство и рестораньорство - общо 23% от българите и румънците във Великобритания са заети именно в тези индустрии. Подобни са данните и за гражданите на другите европейски държави - 73% са в трудоспособна възраст.

След вота за Brexit британската статистика започва да следи и броя на британците в Европейския съюз. Според данните към края на 2016 г. 6,2 хил. британци живеят в България и Румъния. 71% от тях са на възраст между 15 и 64 години. Към февруари 2017 г. 1 423 британци са поискали да получават пенсията си в България и Румъния. Броят на британските пенсионери в тези две държави е устойчив за последните 14 години и е много по-малък спрямо присъствието им в други страни от ЕС - Испания или Франция, например.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.