В новата си инсталация

Кристо събува жените в новата си инсталация

Румен Михайлов, „Монитор”, Италия - понеделник, 06-06-2016 - 18:00

„Монте Изола вече не е остров!“ – така живеещите по бреговете на италианското eзеро Изео известиха на света в края на седмицата края на монтажа на „Плаващите кейове“. Защото инсталацията на прочутия авангарден художник с габровски корени Кристо бе свързала въпросния езерен остров със сушата отсреща и намиращото се на нея село Сулцано. Като засега широките 16 метра и дълги общо към 4 км понтони са бели, но през следващите дни ще бъдат „облечени“ в специален жълто-оранжев плат. По него според очакванията на организаторите на платформата между 18 юни и 3 юли би трябвало да се разходят около 1 млн. почитатели на изкуството на нашия арт-магьосник и обикновени любопитковци.

В дописките си за приключилата сглобка на плаващите кейове италианските медии дебело подчертаха, че посещението на инсталацията ще бъде абсолютно безплатно, при това 24 часа в денонощието. Просто защото Кристо е финансирал всичко с 15 млн. евро собствени пари, които би трябвало да си върне от продажбата на скици и проекти на поредната си по думите му „абсурдна, безполезна, но впечатляваща творба“. Пишещото братство не забрави да припомни и забраните покрай визитата на кейовете – не се разрешава разходката по тях на високи токове, никакви чадъри чадъри, велосипеди, скейтбордове, тратонетки и други подобни. Виж, достъпа на детски колички е свободен, допускат се и кучета, но само на каишка и с намородник. Тъй ката кейовте нямат парапети, за сигурността на посетителите ще се грижат водни към 200 водни спасители, които ще се намират на 10 метра един от друг. Малко по-малко ще бъдат стюардите, които ще информират гостите за всичко и ще бъдат на петнайсетина метра един от друг. Що се отнася до разходката, то самият Кристо вече многократно предупреди, че е добре тя да е на бос крак и задължително със слънчеви очила.

Прогнозите са, че през двете седмици върху инсталацията постоянно ще се намират 17 – 18 хиляди души. Това означава истински поток от хора и вероятно на подстъпите към нея винаги ще има опашка. До там пък ще може да се идва единствено с нарочни автобуси – совалка, които ще тръгват от спретнатите из района нарочни паркинги. До арт-платформата ще може да се пътува и с влак от град Бреша, като вече е решено да бъдат пуснати в движение допълнително 20 композиции. А за да предпазят посетителите от евентуални лоши изненади на природата, организаторите са наели срещу 60 хил. евро радар, който ще предупреждава за дъжд или буря поне половин час предварително.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.