Кораб потъна наполовина в Дунав

Агенция Монитор - сряда, 01-03-2017 - 09:12

Тласкачът „Панайот Волов”, част от флота на Параходство „Българско речно плаване”, потъна наполовина във водите на река Дунав край Русе. Това стана в лимана, където корабът е бил на ремонт.

52-годишният кораб е потънал още на 9 февруари, като за това веднага е била уведомена дирекция „Речен надзор” в Русе. Институциите обаче не съобщили публично за инцидента, тъй като веднага били взети мерки за овладяване на ситуацията и ограничаване на пораженията от инцидента. Освен това тласкачът се намирал извън плавателния път и не е пречил на движението на корабите.
„Вследствие на ледовете се е образувала пробойна, от която нахлува задбордна вода”, обясни директорът на „Речен надзор“ – Русе кап. Иван Жеков. По думите му дирекцията установила, че това не може да бъде преустановенo и взелa мерки по ограничаването на замърсяването във вътрешния воден басейн.
След топенето на ледовете по реката обаче са се появили мазутни петна. Те  били случайно забелязани от рибари, тъй като неприятната миризма гонела рибата от мястото, и подали сигнал в екоинспекцията, а от там препратили сигнала към „Речен надзор“. Така става ясно за случилия се 20 дни по-рано инцидент.
„Сигналът, че се наблюдава замърсяване, е в резултат на топенето на леда около кораба, който се напоил с дизелово гориво“, заяви кап. Жеков и обясни, е замърсяването не е сериозно.

Засега никой не се ангажира с прогноза кога ще бъде изваден корабът от лимана. Най-напред трябва да се локализира точното мястото, откъдето нахлува водата, и да се затворят пробойните. Това може да стане едва когато нивото на реката се понижи, коментират специалисти.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.