Едва 17% от жп линиите в Гърция са елекрифицирани.
LOCOPAGE.NET

3 заявки за приватизацията на гръцките железници

Агенция Монитор - събота, 16-04-2016 - 10:14

3 заявки за участие са постъпили за първия предквалификационен етап на търга за приватизацията на гръцките железници TrainOSE, съобщи РИА „Новости”. Срокът за подаването им изтече в петък.

Подадените заявки са от гръцката GEK Terna, руските железници (РЖД) и италианският жп оператор Trenitalia.

Крайният срок за втория етап на конкурса за раздържавяването на гръцките, на който трябва да се обявят обвързващите предложения е 31 май. Според непотвърдена информация на него руските железници може да влязат в консорциум с гръцката GEK Terna и да играят срещу италианците. Причината е, че РЖД не може да разчита на финансова поддръжка за сделката от Москва, а ще търси заеми от частни банки.

Не се потвърдиха очакванията, че към гръцките железници ще прояви интерес китайската Cosco, която спечели търга пристанищния терминал в Пирея. спечели одобрението на приватизационния фонд, ще бъде един от играчите в приватизацията и на TrainOSE. В замяна на това пък руснаците от първия опит за раздържавяване на гръцките железници редовно искат да участват в търговете. През миналото лято от Австрийските федерални железници коментираха, че биха взели компанията, но без пари.

Засега не е ясна дори приблизителната действителна стойност на TrainOSE. След оздравителната програма от 2013 г. фирмата отчита печалба, но жп мрежата на Гърция е много стара. По данни на ЕК само 17% от жп линиите в южната ни съседка са електрифицирани. Средният показател за ЕС е 54%. В България са електрифицирани над 60% от жп линиите.

Приватизацията в Гърция е ключово условие в международните спасителни планове от 2010 г. насам. Според новия тригодишен финансов план, договорен през лятото, до 2017 г. Атина трябва да събере от продажба на държавни активи поне 6,4 млрд. евро.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.