19-годишният Румен Мариев възнамерява да обжалва присъдата
Христо Христов

Ученик-убиец на старица влиза в затвора за 128 месеца

Христо Христов - четвъртък, 17-11-2016 - 14:22

19-годишният Румен Мариев е недоволен, щял да обжалва

10 години и 8 месеца затвор при първоначален строг режим на изтърпяване постанови петчленен състав на старозагорския окръжен съд за 19-годишен убиец на 85-годишна старица.

Престъплението е било извършено през нощта на 4 март т.г. след отказа на баба Каля Добрикова от гълъбовското село Медникарово да даде 10 лв в заем на наскоро навършилия пълнолетие ученик Румен Мариев.

Юношата се вбесил от отказа и нанесъл няколко удара по главата на жертвата, която паднала окървавена на пода в стаята, където живеела.

При падането полата й се вдигнала нагоре, при вида на заголеното й тяло Мариев се възбудил и осъществил редица блудствени действия. В последствие, вероятно изплашен, че е бил разпознат удушил старицата и изчезнал, стана ясно от обвинителния акт, прочетен от прокурор Христо Мишов.

Трупът открили на следващия ден съседи, извършителят е бил задържан на 11 март. Криминалистите стигнали до него по оставена в стаята специфична следа от маратонка .Наложило се тя да бъде сравнявана с обувките на над сто жители на Медникарово.

В хода на досъдебното производство Мариев, който е ученик от 11 клас в професионалната гимназия по електротехника в Гълъбово първоначално направил самопризнания, но в последствие се отказал от тях.

По негово искане е преминал през детектор на лъжата, но се провалил на теста. Наложило се да бъдат използвани специални разузнавателни средства по време на престоя му в ареста, за да бъде „закован“.

Само преди седмица Мариев беше категоричен, че не е убиец и настояваше за повторен тест с полиграф. При старта на съдебното дирене обаче направи „обратен завой“ и призна вината си, като поиска съкратен процес, което му носи редуцирана с 1/3 присъда.

Почти през зъби той заяви, че съжалява за случилото се и настоя да бъдат зачетени „смекчаващи вината обстоятелства“.

От държавното обвинение поискаха по обвинението в блудство присъда от 5 години, а за убийството – 17 години и 6 месеца. За 200 000 лв парично обезщетение за претърпени страдания настоя синът на убитата старица Динчо Петков, конституиран като граждански обвинител.

При постановяване на присъдата сме се водили от младата възраст на обвиняемия, както и от факта, че до сега той не ебил осъждан, коментира председателят на състава Красимира Дончева.

„Ще обжалвам!“, лаконично заяви вече с белезници на ръцете Румен Мариев, който по време на престоя си в не се разделял с Наказателния кодекс.

Присъдата и обезщетението ще бъдат обжалвани пред Апелативния съд в Пловдив и от близките на убитата баба Каля.

По думите на адвоката им Стефан Петров наказанието било дори под средния размер, поискан от прокурор Мишов.

Присъствали на съдебния процес жители на Медникарово разказаха, че убиецът в детските си години бил гледан от жертвата. Майка му и той живеели в съседна къща, никой не подозирал че иначе свитият и неразговорлив Румен е способен на подобно зверство.

Четири дни след убийството , навръх 8-ми март Мариев отишъл с букет цветя да поздрави класната си в гимназията.Нищо в поведението му не подсказвало, че съвсем съзнателно се е гаврил със старицата преди да я удуши.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.