През 2015 г. от Италия са емигрирали 107 хил. души

Италианчетата бягат в Германия

Румен Михайлов, „Монитор“, Италия - неделя, 09-10-2016 - 16:30

    През миналата година 107 529 италианци са емигрирали в чужбина, от които близо две трети са млади хора на възраст между 18 и 34 години – би тревога влиятелната Конференция на епископите в Италия. Според изготвения от нея нарочен доклад ръстът на напусналите страната в сравнение с предишната 2014 г. е 6,2% или той е най-големият „скок“, регистриран от началото на хилядолетието. За авторите на документа обаче наистина тревожното последствие от емигрантския процес е намерението, демонстрирано от потеглилите за чужбина коренни жители на Апенините, те никога да не се върнат в родината.
    Суровата статистика показва и един друг обезпокояващ факт – на първо и второ място в класацията на предпочелите чужбина италианци са тези от двете най-богати области на страната – Ломбардия с 20 088 души и Венето с 10 374 души. А в тях безработицата е най-ниска, заплатите са по-високи отколкото в останалата част на страната и като цяло жизненият стандарт е висок. На трето място с 9 823 души е Сицилия, където наистина икономическите и социалните проблеми не са малко, но веднага след нея се нареждат други две сравнително богати области – централната Лацио с 8 436 души и северната Пиемонт с 8 199 души. Що се отнася до дестинациите за емиграция, то според доклада предпочитаната „Мека“ особено за младите хора  е Германия, следвана от Великобритания, Швейцария, Франция, Бразилия и т.н. Като причини за напускането на родната страна най-често пък се сочат икономическите трудности, но мнозина от интервюираните са наблегнали на желанието да заживеят в нова и непозната среда. Друг повод за безпокойство според Конференцията на епископите е  големият брой на невръстните деца, напускащи заедно с техните родители страната си, които за съжаление също няма да се върнат в нея.
    Първият от държавните мъже, когото публикуваните данни разтревожиха, бе президентът на Италия Серджо Матарела. Държавният глава подчерта пред журналисти, че обикновено емигрантските процеси са сериозен знак за обедняване. „Ето защо ние трябва да направим всичко възможно да създадем нужните условия тези наши сънародници да се върнат обратно в страната ни!“ – призова Матарела италианската политическа класа.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.