Над 250 мъже тази година се хванаха на традиционното в Калофер мъжко ледено хоро
Ели Крумова
Бойко Борисов с поздрав по телефона

Кметът на Калофер преся участниците в мъжкото хоро

Ели КРУМОВА - петък, 06-01-2017 - 14:40

Писмото за ЮНЕСКО е готово, пращат го до дни

Кметът на Калофер Румен Стоянов лично преся кои участници в традиционното мъжко хоро за Богоявление да нагазят първи в река Тунджа. Всички над 250 мъже минаха първо през цедката на градоначалника, който се здрависваше с всеки поотделно, като допусна първи в река Тунджа да стъпят само мъже с калоферска кръв и ген.

Това е условието на местните хора – ритуалът в реката да бъде поведен от мъжете от града на Ботев, които познават добре традициите и не ги нарушават с безсмислени викове. Едва след хващането на кръста, в хорото могат да се включат и желаещи гости. Тази година това правило бе изключително строго съблюдавано, най-вече защото Калофер има амбицията да кандидатства със своето уникално мъжко хоро за списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно богатство – идея, за която Агенция Монитор писа първа.

Писмото до Министерството на културата, с което Калофер иска да кандидатства пред ЮНЕСКО, е вече написано и до дни ще бъде изпратено, потвърди кметът Румен Стоянов.

Традицията на мъжкото хоро в Калофер е, че мъжете влизат в река Тунджа с песента „Залюбила е Василка”, а пред тях върви народен оркестър с тъпани и гайди. Ако реката е замръзнала, ледът предвещава здрава и плодородна година, вярват местните хора. Хорото в реката започва след улавянето на богоявленския кръст. В Калофер ритуалът отново се изпълнява по различен начин от останалите региони в страната. Който от възрастните мъже, участници в хорото, хване кръста, го подава на най-малкия участник в ритуала.

Тази година това бе 10-годишният Драгомир Славчев от Калофер, който е второто дете на Мария Славчева.

Кръстът от река Тунджа в Калофер бе изваден от най-малкия участник в ритуала – 10-годишният Драгомир Славчев

Преди пет години по-големият брат на Драгомир, който тогава също е бил на 10 години, на свой ред е „уловил” кръста от река Тунджа. Според майката това, че и двете й деца на една и съща възраст са участници в мъжкото хоро и са получили кръста, е символично. В река Тунджа в Калофер тази година получи свето кръщение и едногодишният Никола от Пловдив.

Премиерът в оставка Бойко Борисов специално се е обадил на кмета на Калофер Румен Стоянов, за да го поздрави с празника и да му каже, че е гледал преките включвания на телевизиите от мъжкото хоро и много му е харесал ритуала. „Аз бях в реката, когато премиерът е звънял и затова не съм му вдигнал телефона. Дойдоха при мен полицаите много уплашени и ми казаха, че Бойко Борисов ме е търсил и да му се обадя. Е, как да вдигна телефона, както аз съм в реката? Върнах се вкъщи и видях на телефона, че наистина ме е търсил”, разказа за одисеята Румен Стоянов. Той набрал веднага номера на Борисов, който обаче му затворил и след това веднага го набрал. Така премиер и кмет най-после успели да се свържат и да разговарят. „Разговорът не бе дълъг, кратко говорихме. Премиерът ме поздрави, че пазим българските традиции. Досега само три пъти се е налагало да говоря с премиера и трите пъти той много ни е съдействал”, каза още градоначалникът.

Мъжкото хоро в Калофер е на най-малко 160 години, каза кметът Румен Стоянов. Той уточни, че във вида, в който е познат в наши дни, се изпълнява от около 30-ина години. По времето на социализма скачането за християнския кръст в река Тунджа е било тотално забранено, но въпреки това местните мъже са продължили с ритуала.

От година на година в града на Ботев се събират все повече и повече гости, които искат да се насладят на уникалния за България обичай. Хотелите и къщите за гости се резервират от лятото на предишната година, а в града обикновено се събират по над 5 000 - 6000 туристи. Тази година в Калофер специално за мъжкото хоро дойдоха холандци, французи и италианци, както и дипломати. На тазгодишния ритуал в Калофер бе забелязан да играе мъжко хоро и небезизвестният Динко от Ямбол.

С двама пострадали приключи празникът в Калофер. Първият е мъж, който е бил участник в хорото, след което е потърсил лекарска помощ заради хипотермия втора степен. Жена от публиката пък е успяла да падне в снега и да счупи глезена си, съобщиха от Спешна помощ. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.