Радослав Владимиров в спектакъла „Без изход“ на театрално сдружение „Друга линия“.
Снимка Таня Дечева

Нова театрална формация провокира с Жан-Пол Сартр

Агенция Монитор - вторник, 12-09-2017 - 15:43

Новото театрално сдружение „Друга линия“ ще представи пред публиката реализацията на своя първи проект - „Без изход“ по пиесата „При закрити врати“ от писателя нобелист Жан-Пол Сартр. Официалните премиери на спектакъла ще се състоят на 15 и 22 септември от 19.30 ч. в Центъра за култура и дебат „Червената къща“. Режисьор е младият Дарий Чавдаров, възпитаник на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ, а участници в представлението са младите актьори Радослав Владимиров, Мартина Кръстева и Надя Керанова.

Именно в тази пиеса е произнесена прочутата фраза на Сартр „Адът – това са другите“ Трима непознати попадат в ада. Стремежът им към спасение ги изправя пред собствените им слабости и ги довежда до крайност. Адът е място, в което животът, характерът и съществуването ни са немислими, ако няма огледало, което да ни отразява. Корективът са другите. Спектакълът е провокация за търсене на целите, пътя към тях и съзнаването на отговорността да живееш. Присъдата е свободата, която привидно имаме, но от която не се възползваме. Илюзията, че сме лишени от право на избор се превръща в основен проблем за съвременния човек, който сякаш се чувства по-комфортно, когато не поема отговорност. Роптаем срещу решенията, които ни налагат, но не разполагаме със свои.

Авторът Жан-Пол Сартр – един от основоположниците на философията на екзистенциализма, е сред най-блестящите западноевропейски умове на ХХ век. „Човек е осъден да бъде свободен“ е една от водещите му максими. Пиесата „При закрити врати“ е създадена през 1944 г., когато Европа е в разгара на Втората световна война и все още под нацистки ботуш. 20 години по-късно Сартр отказва да приеме Нобеловата награда за литература заради убеждението си, че „един писател не трябва да се превръща в институция“.

Театрално сдружение „Друга линия“ е основано през 2016 г. „Вярваме, че вълнуващо, модерно театрално изкуство на световно ниво може да се случва извън структурата на държавните и общинските театри“, казват учредителите му – независими млади творци. Те искат да създават иновативен, висококачествен театрален продукт, които да вълнува, провокира, вдъхновява и мотивира зрителите в България и извън нея.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.