Петя Бонева връчва дарението на проф. Стефанова
УМБАЛ "Св. Георги"

Спасиха живота на бебе на 2 дни с перфурзор за 4 000 лева

Ели Крумова - сряда, 04-04-2018 - 10:47

Животът на новородено момиченце бе спасен, благодарение на дарена инфузионна помпа за прецизни вливания на медикаменти на стойност 4000 лева. Дарението бе получено от началника на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” проф. д-р Пенка Стефанова от младежите от клубовете „Ротаракт Пловдив – Филипопол“ и „Интеракт Пловдив – Филипопол“. Младежите събрали средствата за закупуване на перфурзора по време на организиран от самите тях Коледен базар в края на 2017 г. Клубовете не за първи път осъществяват редица благотворителни събития, за да направят дарения на Клиниката по детска хирургия, припомни нейният началник проф. д-р Пенка Стефанова.

Тя обясни че перфузорът ще започне да се използва веднага, а първият малък пациент, на когото ще вливат медикаменти, е новородено момиченце – само на 2 дни, при което има атрезия, вродена непроходимост, на дванадесетопръстника. Без операцията и последващото лечение с прецизни вливания, детето не би имало шанс да оцелее, уточниха лекарите от Клиниката по детска хирургия.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.