Уран над нормите в два кладенеца на Първомай и един в Караджалово

Ели Кру­мо­ва - вторник, 18-04-2017 - 12:50

Минимално превишение на нормите на естествения уран в два тръбни кладенеца в Първомай и в един в близкото село Караджалово са открили от РЗИ – Пловдив. Това съобщи д-р Цвета Иванова, началник отдел „Радиационен контрол” към РЗИ-Пловдив. Тя уточни, че резултатите от пробите на РЗИ са били готови на 12 април т.г. и тогава водоподаването от трите кладенеца е спряно.

„Към момента няма данни за опасност за хората. Уранът е с ниска радиотоксичност. Това е естествен радионуклид и е част от естествената радиоактивност на питейната вода. Тези норми биха били превишени за човек, ако той приема 730 литра вода за една година”, каза д-р Иванова. По думите й една зона за водоснабдяване в Първомай се захранва от общо 13 кладенеца. В два от тях са открити граничните стойности на естествен уран и затова те са били изключени от водоподаването към града. „Но водата за хората не е спряна, нито има препоръки за намаляване потреблението на вода”, бе категорична д-р Цвета Иванова. Тя уточни, че изследването на РЗИ е било проведено, след като от ВиК са открили превишението при тяхна рутинна проверка.

„ВиК ни уведомиха писмено, че имат еднократни протоколи, но ние искахме да вземем както трябва проби. Защото голямо значение има всеки един етап от изследването – от момента на пробовзимане до цялата интерпретация на резултатите”, обясни шефката на отдел „Радиационен контрол”. Паралелно от Националния център по радиобиология и радиационна защита също са взели проби за изследване от кладенците.

Междувременно от РЗИ са взели проби и от чешмите на хората в Първомай и в село Караджалово, но не е ясно кога ще станат готови резултатите от това изследване. „Това е естествен радионуклид, както естествения радиационен фон. Към момента няма място за притеснения”, каза д-р Иванова. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.