СНИМКА PIXABAY.COM

ОПЕК прогнозира ръст на добивите в САЩ и още 5 страни извън картела

Агенция Монитор - понеделник, 12-02-2018 - 17:22

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши прогнозите си за добивите на нефт в САЩ и другите експортьори извън картела, до 59,26 млн. барела на денонощие или с 1,4 млн. барела повече, съобщава Reuters. Агенцията цитира ежемесечния отчет на ОПЕК. Основа за промяна на предвижданията е новата оценка за нарастването на производството на петрол и газов кондензат с 1,34 млн. барела до 15,63 млн. барела на денонощие.

Според експертите на картела, през 2018 г. добивите на нефт ще нараснат още и в Канада, Бразилия, Великобритания, Казахстан и Гана, но ще паднат Русия, Китай, Мексико, Норвегия и Колумбия.

По данни на ОПЕК, през януари страните от картела са понижили добивите на суровината едва с 8 хил. барела до 32,3 млн. барела на денонощие. За първия месец на годината държавите износителки извън организацията пък са увеличили производството си с 330 хил. барела до 58,88 млн. барела.

От картела са сметнали още, че търговските запаси на страните от ОИСР през декември са паднали с 22,9 млн. барела спрямо ноември до 2,888 млрд. барела, което обаче превишава средногодишното ниво за последната петилетка със 109 млн. барела.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.