СНИМКА NATIONALHISTORICCHEESEMAKINGCENTER.ORG

Известен фермер от Швейцария показва как се правят алпийски сирена

Агенция Монитор - понеделник, 17-07-2017 - 16:46

Швейцарският фермер Йоаким Аншо показва на български фермери как се прави алпийско сирене. Демонстрацията се провежда днес и утре във фермата „Под Балкана“, в с. Васил Левски, Карловско. Пред произфермери от района швейцарецът прави меко сирене от козе мляко и полутвърдо сирене от биволско, съобщава „Агрозона“.

Мекото сирене, направено във ферма „Под Балкана“, Йоаким ще представи в сряда на четвъртото издание на Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ пред Министерството на земеделието, храните и горите, където ще организира дегустации в 12 и 17 часа.

В четвъртък и петък Йоаким ще покаже във ферма „Благовец“, Монтанско пред фермери от Северозападна България технологията за меко и твърдо швейцарско сирене от овче мляко. Обучението се организира в рамките на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“, съобщават организаторите.

Проектът „Седмичен фестивал „От нашата ферма – с любов за Вас“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017 от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА и в партньорство с район „Средец” на Столична община. Мнозина от фермерите, което участват в пазара, са получили техническа и финансова подкрепа от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Йоаким Аншо (28) работи в семейната био ферма Le Sapalet в живописното селце Росиниер, разположено в регионалния природен парк Gruyère Pays d’Enhaut. Фермата се управлява от него, баща му и двамата му братя.

Гледат 1000 овце от френската порода Lacaune - порода за мляко. Имат 80 хектара в равнината, откъдето добиват само сено, и повече от 500 хектара пасища в планината на 1500-1700 метра надморска височина за лятна паша. Отглеждат и 50 млечни кози и 80 прасета. Преработват годишно 180 000 литра овче мляко, 170 000 литра краве мляко, които купуват от съседите, 10‘000 литра козе мляко. Всички млека са биологично сертифицирани.

Йоаким е чиракувал като мандраджия (сиренар) три години, след което е учил две в земеделско училище в региона Рокфор, Франция, специализирано в млечно овцевъдство.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.