Журналистката Донка Йотова представи в Стара Загора новата си книга „Шест атома злато“, в която разкрива непознати факти за живота и дейността на баща и си Тилчеви около създаването на легедарните реактивни установки „Катюша“.
Христо Христов

Българи помагали при създаването на легендарните Катюши

Христо Христов - четвъртък, 16-02-2017 - 13:19

Баща и син, родом от град Мъглиж са участвали в създаването на легендарното съветско оръжие БМ-13, познато с популярното „Катюша“, като лично и чрез свои познати предавали в посолството на СССР свои разработки, пише в новата си книга „Шест атома злато“ старозагорската журналистка Донка Йотова.

Години наред авторката, която преди време лансира версията за избягалия и починал в България наследник на последния руски император Николай ІІ- царевич Алексей е изследвала живота на учителя по физика Рашо Тилчев /1878-1963/ и сина му Тихомир Тилчев //1908-1994/.

Открила е множество документи , включително писма с подписа на Рашо, изпратени до някогашния генерален секретар на ЦК на КПСС Йосиф Сталин от края на 30-те години на миналия век. В тях се съобщават подробности около нов вид оръжие, изпращат се и данни за собствени разработки в областта на реактивните снаряди.

Тилчев – старши , който е изобретател на джобна пишеща машина е участвал в конкурс за нов модел парен локомотив, обявен от правителството на Съветска Русия още през 1927 г. Запазени са документи, че неговото предложение е било класирано на 6-о място сред общо 26 разработки.

Като косвено доказателство, че идеите на българите са били използвани при разработката на първите реактивни установки е случай от 1972 г., когато представител на съветското посолство е изказал лична благодарност на вече пенсионирания учител по физика.

Част от материалите за живота и делото на Тилчеви се съхранявали в някогашния музей на град Мъглиж, но след 10 ноември 1989-а година те изчезнали безследно. Донка Йотова припомня, че за приноса на българите е писано преди десетилетия и от колегата й, военният журналист полк. Цветан Цаков.

Рашо Тилчев е откривател и на малко познатия Закон за ротацията на небесните тела /1932/, пак тогава патентова и проект на съоръжение под името „динамопланетар“.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.