Дедо владика, да живееш сто години

МАРИЯ КАДИЙСКА - сряда, 04-01-2017 - 18:13

Сватба в църквата. Попът пее и изведнъж един пиян от присъстващите отива до свещеника и дум, прасва му един шамар по бузата.

„Ако те ударят по едната страна, обърни и другата! Обръщай значи!“, извикал сватбарят. Попът обаче, без да се замисли, в отговор му шибва юмрук по муцуната и изпява: „С каквато мяра мериш, с такава ще ти бъде отмереноооо!“ В това време се появява полицай и заповеднически пита: „Я да видим, какво става тука?!!“. А от гостите се чува глас: „Не се бъркай, тълкуват Евангелието“.

Това със сигурност не се е случило в църква в Пловдивската епархия. Там митрополията е взела мерки да няма изненади. За първи път се въвежда предварително записване на кандидатите да скачат в Марица на Богоявление. Причината, както обясняват, са зачестилите случаи на непристойно поведение по време на водосвета на 6 януари. В последните две години духовници в епархията забелязали, че разкрепостени богомолци напират към кръста и скандализират присъстващите на ритуала. Тази година смелчаците да търсят кръста в ледените води на Марица трябва да се регистрират най-късно до 5 януари с три имена и телефон за връзка, допускат се кандидати и в последния момент, но само по преценка на представител на митрополията. То няма гаранция, че записалите се предварително няма да се напият сутринта преди хвърлянето на кръста, но като имат регистрация си е по-друго – веднага нарушителите могат да бъдат идентифицирани. Вземането на мерки да няма издънки по време на ритуала малко ограничава свободната воля на богомолците, желаещи, ей така, да се гмурнат за здраве просто анонимно или в пристъп на внезапно желание. Един от дядовците ми е бил клисар в църква. Това означава прислужник, който бие камбаната. Та той много обичаше да разказва по думите му истински случай. Един владика празнувал рождения си ден. Седнал той на отрупана с ястие маса с приближените си попове. Най-големият подмазвач от свещениците скочил и вдигнал тост: „Дедо владика, да живееш сто години!“. В този момент началството почервеняло, издуло бузи и скочило от стола си: „Сус магаре такова, ти на Господ в работите нема да се бъркаш!“, изкрещял вбесеният владика. Горкият поп не знаел, че шефът му е на 99 г. Не могъл да му удари една четка и това е.

Колкото и да се моли кметът на Калофер на хората да не играят пияни на прочутото хоро, как да са трезви и да не хванат бронхопневмония след танца в ледената вода, да попитам аз. Вярно, че повръщащите край брега на реката са грозна гледка, но сигурно и преди векове е било така. Когато всички детайли в един ритуал се контролират и прецизират, той губи автентичността си. Безгрешни хора няма. Така е и в историята за попа, които отишъл при кмета и се оплакал, че някой му откраднал колелото. „В неделя извърти проповедта към десетте божи заповеди. Когато стигнеш седма "Не кради", спри за малко и огледай хората. Който си наведе главата, той го е откраднал. В понеделник кметът видял, че попът си кара колелото.

“Е, как е, попе? Кой го беше откраднал?“. „Не, бе! Аз като стигнах до шестата божа заповед "Не пожелавай жената на ближния", и се сетих къде съм го забравил“.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.