Реновират сектора с приматите в столичния зоопарк

Пускат софиянци да къпят слона

МАРИЯ НИНОВА - сряда, 02-08-2017 - 07:30

Всяка събота и неделя ще има показно хранене на животните

През лятото столичани ще могат да участват в къпането на слона в софийския зоопарк, съобщи шефът му Добромир Бориславов вчера. Всяка събота и неделя посетителите на зоологическата градина ще могат да се включат и в храненето на маймуните, хищните котки, видрите и хипопотама. „Смятаме, че през уикенда, когато има най-много посетители, храненето на животни може да се превърне в нещо, което създава емоция“, обясни Бориславов. По думите му зоологическите градини не са места, където се гледат само животни, а са и образователни центрове, в които трябва да се възпитава грижа и обич към животните.

През почивните дни ще има обявени графици с часове

за животните, които ще могат да се хранят от посетителите на зоогическата градина. Всяка седмица ще се осигурява показно хранене на различни обитатели на зоопарка, за да има разнообразие. В съботите със закупуване на билет гражданите ще получават информация какви мероприятия се предвиждат в зоологическата градина. С инициативата се цели да се покаже на посетителите какво не трябва да се прави в Зоологическата и какви храни е подходящо да се дават на животните.

Зам.-кметът по екология Йоана Христова обяви, че инициативата ще продължи, докато времето позволява, като ще се повтаря и следващите години.

Предстои реновиране на сектора с приматите, обясни Христова пък по повод изпълнението на програмата за цялостна реконструкция на парка. До края на годината се очаква да се намери и нужното финансиране. „Целта ни е в рамките на следващите години да подсигуряваме

поетапно финансиране за реставрацията на парка

Зоопаркът в момента се развива по начин, по който се отваря към гражданите все повече“, каза Христова. Новата концепция предвижда разширяване и ново групиране на животните. Те няма да бъдат изолирани по видов принцип, а по географски. Така ще бъдат формирани няколко зони – Европа, Америка, Северна и Южна Австралия и Евразия. В тях животните ще могат да обитават по-големи пространства и да бъдат в групи заедно по близки до тяхната естествена среда.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.