Аналитици прогнозират отток на капитали и слаба рубла

Експерти: US санкциите ще потопят Русия в рецесия

Мила КУДРИНА, МОСКВА - вторник, 17-04-2018 - 11:05

Ефектът от поредната санкционна вълна срещу Русия може да потопи страната в рецесия, алармират експерти, цитирани от Газета.ру. По техни изчисления, до края на тази година оттокът на капитали може да нарасне с 20 млрд. долара и да достигне $49 млрд. Песимистичната прогноза е на специалисти от Центъра за развитие на Висшата школа по икономика /ВШИ/ на Русия, според които ефектът от US санкциите ще се усеща 1-2 години.

           Авторите на последния брой на бюлетина „Коментари за държавата и бизнеса“ на ВШИ предупреждават и за по-високо от заложеното от Централната банка ниво на инфлация. Наложените на 6 април т.г. нови ограничителни мерки от страна на САЩ „негативно ще влияят и върху общата конкурентоспособност на Русия, което ще доведе до ограничаване на дългосрочните темпове на икономически ръст“, смятат аналитиците. Те предупреждават, че на фондовия пазар може да се наблюдава принудителна разпродажба на активи на попаднали под американските санкции компании. По груби оценки, спадът на износа в периода 2018-2019 г. ще състави до 3-4 млрд. долара. Негативно ще се отрази и нестабилният курс на рублата, която заради санкциите рязко поевтиня по отношение към еврото и долара. Поскъпването на европейските валути неминуемо ще доведе до ръст на цените на стоките и услугите и съответно на инфлацията в страната, прогнозират експертите.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.