84 000 търсят заетост над година

Всеки втори трайно безработен е пред пенсия

Анна Ефтимова - вторник, 10-10-2017 - 08:30

Липсата на образование и квалификация ги задържа в бюрото по труда

Всеки втори безработен повече от година е в предпенсионна възраст. Това показват последните данни на Агенцията по заетостта (АЗ). През август близо 84 000 „клиенти“ от бюрата по труда са търсили препитание повече от 12 месеца. Половината от тях са хора, на които им предстои пенсиониране след по-малко от десетилетие. Основната причина за продължителното им застояване в бюрото по труда е липсата на образование и квалификация. Въпреки това от АЗ отчитат ръст на намерилите препитание в предпенсионна възраст. През отпускарския месец 5576 души над 50 години са започнали работа, което е с близо 200 повече спрямо предходния месец.

„Най-лесно

реализация намират хората

с икономическо и юридическо

образование, следвани от кадри с опит в сферата на услугите, транспорта и охраната“, обясниха от Агенцията по заетостта.

В същото време статистиката отчита бум на работещите пенсионери.

През второто тримесечие на година 78 800 нашенци над 65 години продължавали да се трудят, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Експерти по подбор на персонала също отчитат, че в последната година интересът към служители в пенсионна възраст се увеличава. „От една страна, това са опитни кадри, а от друга, тези хора са

по-склонни да работят

за по-ниски заплати

обясни пред „Монитор“ експертът по подбор на персонала Маргарита Николчева. Практиката й показва, че възрастните, които продължават трудовия си живот, обикновено са счетоводители, касиери, преподаватели и бавачки. Данни на Агенцията по заетостта (АЗ) показват, че всеки месец над 1000 пенсионери търсят работа чрез бюрото по труда.

Според Кодекса за социално осигуряване, продължавайки да работят и след излизане в заслужена почивка, трудещите се могат да увеличат размера на пенсията си. От тази година хората могат да искат само веднъж в годината преизчисление на пенсията си, а не, както досега, по няколко пъти в годината. От юни от Националния осигурителен институт (НОИ) изпращат писма до всички трудещи се, на които им предстои да навършат пенсионна възраст през 2018 г. От НОИ трябва да напомнят на гражданите, че им остават 6 месеца до навършване на години за излизане в заслужена почивка. Писма ще получават всички, които отговарят на изискването за пенсионна възраст, независимо дали имат нужния осигурителен стаж за прекъсване на работа.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.