Оглозганият кокал и монополизмът

Васил Нанчев - понеделник, 10-04-2017 - 18:30

С пролетното затопляне ни „подгряха” с нови, естествено, по-високи цени на природния газ, парното и топлата вода. И сигурно за да не ни стане прекалено горещо, увеличиха и студената вода за софиянци. В крайна сметка сега ни остава само да се чудим какъв е монополизмът - топъл или студен.

Интересното след поскъпването е, че само топлофикациите във Велико Търново и Пловдив от петък ще вземат по-високи цени за мегаватчас от столичната, която е най-голямата. Във всички останали областни центрове хората ползват по-евтина топлинна енергия. Да не забравяме, че тя е произведена от природен газ, който купуват на същата цена. Експерти казват, че въпросът в бил в ефективността на комбинираното субсидирано производство и на ток от топлофикациите. Добре, а защо най-голямото дружество от сектора вече 20 години не я докара до същото ниво? Дали пък не е по-удобно и на далавера част от мощностите да са без когенерация и да са обикновени водогрейки. Сигурно така е по-лесно в направения микс да се докарат нещата до исканата цена. Друг е въпросът, че както се изрази един от шефовете на столичното парно по време на зимните аварии, столичната топлофикацията е оглозган кокал и от нея не може да се иска повече.

Защо обаче именно в София монополистът е докаран до такова положение? Нали според икономическата теория господството на пазара обикновено осигурява свръх печалби. Още повече, че и броят на абонатите, закрепостените клиенти на парното са най-много. Явно нещо не е както трябва. Дали пък не трябва да се смени стопанинът, но дано това не става с концесия или с подписани на тъмно договори. От доста време обществената собственост у нас няма много добър имидж, защото е вечен обект на нездрави апетити, захранвани от безкрайната чиновническа корупция. Неслучайно народът е казал, че орташката кобила, кучета я яли.

Според знаещите най-голямата топлофикация в България неумолимо върви към това от оглозган кокал да се превърне в напълно изяден. Дълговете й са за стотици милиони и то при положение, че продава скъпо и прескъпо топлинната енергия. Както споменахме вече, столичното парно е в челната тройка по цени у нас. Някои предлагат тя да се децентрализира. Това на практика не е трудно да се направи щом като и мощностите са няколко. Въпросът е всичко да стане грамотно и с мисълта за бъдещето на града и абонатите, а не с цел да се краде още.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.