Евгени Диков

Евгени Диков е първият избран член на новия ВСС

Монитор - събота, 20-05-2017 - 20:12

Цацаров: Няма да допусна Лозан Панов да се упражнява с името ми

Евгени Диков е първият избран член за следващия мандат на Висшия съдебен съвет. За него гласуваха 296 следователи от 444-ма имащи право на глас при избирателна активност 75,90%.  Чрез системата за електронно гласуване през интернет своя глас са дали 275 следователи от 365 заявили желание за дистанционно гласуване. С хартиени бюлетини в Съдебната палата упражниха правото си на вот 62-ма следователи. Изборният ден продължи от 8 до 18 часа днес.
Според правилата кандидатът е избран, ако получи повече от половината от 
действителните гласове.

Диков беше единствената кандидатура за следователското място в кадровия орган на съдебната власт.

Евгени Диков е директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването.

Следващата седмица прокурорите ще имат общо събрание, за да изслушат номинираните за прокурорската квота. 12 прокурори се борят за 4 места в съвета. Съдиите, които се включиха в надпреварата за 6-те места в новия ВСС, са 27. 11-те членове на професионалната квота във ВСС ще бъдат избрани през юни. Останалите 11 по-късно ще излъчи парламентът.

След края на изборния ден в Съдебната палата дойде главният прокурор Сотир Цацаров. „Ако Лозан Панов желае личностно противопоставяне, аз от една страна няма да допусна той да се упражнява с името ми. От друга страна не бих въвлякъл институциите в това”, заяви Цацаров във връзка със срещата между председателя на ВКС Лозан Панов и премиера Бойко Борисов, цитиран от Фокус. „Тези срещи не ме притесняват”, подчерта Цацаров. Във връзка с една от обсъжданите теми на срещата, чрез нормативни промени да бъде създаден механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор, Цацаров заяви: „ За създаване на такъв механизъм не е необходима промяна в Конституцията. За създаването му е необходима промяна само в Закона за съдебната власт и НПК.Това е едно. Второ – моят статут, колкото и странно да звучи, може би е на самия г-н Панов, е напълно еднакъв с неговия. По един и същи начин сме избирани, по един и същи начин се урежда нашето освобождаване”.  Той коментира и срещата между него и бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. „Тази среща нито ме притеснява, нито мога да имам някакви страхове, нито  мога да се срамувам за станалото там”, заяви Цацаров. „Грешно е Цацаров да се срещне със Сашо Дончев и Георги Гергов, не е грешно  обаче Лозан Панов да се среща в адвокатска кантора в центъра на София. Затова моят призив е много прост – дайте да въведем регламент, но не само за Сотир Цацаров, а за всички”, допълни той.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.