Новата система вече е въведена в столичното 119-о СУ

Е-карта сменя купона в училищния стол

Мила Мишева - вторник, 05-12-2017 - 09:00

Родители ще могат да следят алергените в менюто през смартфона

Електронни карти вече могат да заменят досегашните хартиени купони, с които децата получават училищния си обяд. Новата система е въведена в столичното 119-о СУ „Академик Михаил Арнаудов“ от две седмици, обясни пред „Монитор“ директорът на училището Диян Стаматов. Той разказа, че въпросните карти, които заменят традиционния хартиен купон представляват бяла пластина с чип, на която е изписано само името на детето без други данни. Така когато отива да обядва, детето се чекира вместо да дава хартиен купон.

За целта жените, които дават храната, разполагат с четци, подобни на тези в големите хранителни вериги. Новата система позволява на родителите да закупят купоните чрез дебитна или кредитна карта. Когато влязат във въпросната платформа, могат да видят менюто за конкретните дни, както и алергените, които съдържат различните ястия. Те посочват колко купони искат и заплащат по банков път, вместо да се редят на опашки.

Стаматов обясни, че е инициирал въвеждането на новата система най-вече именно заради големите опашки, които се сформирали, когато родителите купували купони от училищната лафка. Той разказа още, че вече 550 души са се възползвали от новата услуга, като на вчерашния обяд в стола са се чекирали 230 деца. Eлектронната система за училищно хранене в 119 СУ е вторият пионерски проект в България, свързан с дигитализация в образованието, в последните седмици. В средата на ноември бе представена и първата електронна студентска книжка с разплащателни функции, която вече е на разположение на студентите от първи курс в УНСС.

Както „Монитор“ вече писа, 4000 първокурсниците от икономическия вуз смениха хартиената книжка с електронна. Така те вече могат да запишат нов семестър или да видят оценките си от изпитите си само на няколко клика разстояние. УНСС е първият университет в страната, който е въвел иновацията.

 

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.