Какво да очакваме от Bluetooth 5

Агенция Монитор - четвъртък, 23-02-2017 - 13:26

Bluetooth технологията често е важна част от Интернет на Нещата (IoT), свързвайки всичко от джаджи за носене, смартфони и компютри до интелигентни уреди за дома. Bluetooth 5 обещава да направи тази връзка по-силна, по-бърза и по-устойчива.

Ако притежавате някое от последните Bluetooth съвместими устройства, навярно вече сте запознати с настоящия стандарт. Текущата версия, Bluetooth 4.1 се появи в потребителски устройства в началото на 2014 г. Преодолявайки слабата, прекъсваща връзка от миналото, Bluetooth все още има ограничения, когато става въпрос за скорост, обхват и обема на данни за пренос.

 Според Bluetooth SIG, Общността отговорна за развитието на тази технология, може да се очаква голям напредък от новата версия. За Bluetooth 5 се твърди, че е два пъти по-бърз, с четири пъти по-голям обхват и с осем пъти по-голям обем на данните, колкото Bluetooth 4.1. Новата версия притежава повишена устойчивост на смущения от други безжични връзки, като Wi-Fi и LTE, запазвайки същата ниска консумация на енергия и стандарти за сигурност.

Ползите от по-висока скорост и по-малко чакане за синхронизиране  и свързване към устройствата са ясни. По-големият обхват е подобрение, което може да доведе до наличието на по-големи, изцяло свързани зони, както на закрито и навън.

Увеличаването на обема на предаваните данни е по-неясно. Това може да доведе до появата на все по-мощни устройства, които да бъдат безжични, както и по-големи възможности за излъчване на данни от устройствата, които вече поддържат Bluetooth. Според Bluetooth SIG, това дава възможност за увеличаване на употребата на антени и други технологии, базирани на местоположение, които биха могли да предоставят аеронавигационно обслужване в зоните, където GPS сигнала не може да достигне.

 Bluetooth 5 се очаква да намери място в потребителската електроника  през 2017 г. Първите устройства с новия стандарт ще бъдат водещите модели смартфони. Предстоящия Samsung Galaxy S8 с Qualcomm Snapdragon 835 чип, процесор с вградени Bluetooth 5.

Въпреки това, може да се наложи да се замени свързания хардуер преди да има полза, тъй като Bluetooth 5 устройствата ще бъдат съвместими с по-ранен стандарт, но най-новите ще работят само със свързани устройства с чипсет поддържащ Bluetooth 5.

 
Тагове:  KBluetooth-5Bluetooth

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.