Лалов с циркова програма на делото за новия ВСС (ОБНОВЕНА)

Агенция Монитор - петък, 14-07-2017 - 12:17

Със скандали започна първото заседание по делото след оспорването на избора от съдийската квота за новия Висшия съдебен съвет (ВСС). Жалба срещу проведената процедура бе подадена от скандалния бивш председател на Софийския районен съд (СРС) и провалил се кандидат за съдебен кадровик Методи Лалов.

Протежето на грантаджиите в Темида иска да се провери електронната система за гласуване. Процесът се разглежда от смесен състав – трима съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и двама от  Върховния административен съд (ВАС). На стартиралия в петък процес обаче неуспелият кандидат за новия ВСС, който получи само 193 гласа, и настоящ редови съдия Методи Лалов се държа буквално като хулиган, като през цялото време не спря да спори със съда. Така се наложи да бъде предупреден, че ще му изключат микрофона.

Лалов се яви с адвокат, който влезе в тона му на пререкание със съда, а от името на Избирателната комисия като ответник се яви нейният председател съдия Светла Димитрова. Петчленният съдебен състав се председателстваше от зам.-председателя на ВКС и председател на Търговската колегия Дария Проданова. Лалов поиска от съда да не дава ход на делото, защото не знаел по кой  ред да се защитава, а и не бил редовно призован. „Процесуалният ред за защита е определен от съдебния състав на 5 юли т.г. и страните по делото са уведомени писмено, въпреки че законът не задължава съда. Книжата по делото са ви връчени на 10 юли от съдебен деловодител. Няма да правим скрийншот на страницата ви във фейсбук, където сте посочили кога сте призован. Три дни преди заседанието сте уведомен за деня и часа“, скастри Лалов съдия Проданова.

Той обаче продължи да настоява на своето. „Колега Лалов, не ме прекъсвайте и ще ви помоля това да продължи до края“, допълни председателката на съдебния състав. Нищо подобно не се случи. Като чу решението на съда, че дава ход на делото, той пак скочи да спори. „Наясно ли сте с процесуалното си поведение?“, попита съдия  Проданова. „Да, но не съм обвиняем“, отвърна Лалов. „Нали знаете, че редът в залата се определя...“, каза Проданова. “От вас“, отвърна Лалов. „Да, днес от мен, утре може да сте вие“, репликира го Проданова.

По съществото на делото председателят на Избирателната комисия оспори жалбата на Лалов и заяви, че електронната система за гласуване е разработена по поръчка на ВСС, тествана с експериментално електронно гласуване и приета от пленума на съвета. „Нарушена е сигурността на системата и тайната на вота“, настоя адвокатът на Лалов и поиска да вземе становище по становище на съда.

„Становище по становището - този тенис в съдебната зала не се допуска“, отсече съдия Проданова. Лалов обаче отново влезе в спор със съда. „Колега Лалов, като първа мярка ще ви изключа микрофона, а като втора ще помисля“, предупреди го съдия Проданова. Съдът назначи техническа експертиза, която трябва да отговори на въпросите дали по време на изборите на 17 и 18 юни т.г. е извършен нерегламентиран достъп до системата за електронно гласуване, ако е имало такъв, в какво се изразява.

Съдът задължи ВСС да осигури достъп на вещите лица от „Информационно обслужване“ и „Борика“ до системата за електронно гласуване и до всички документи, свързани с нея. Експертизата трябва да бъде изготвена най-късно до началото на септември. Следващото заседание ще е в средата на септември. Ако някоя от страните оспори заключенията на експертизата, ще има право да доведе свидетел, който да бъде изслушан от вещите лица по време на следващото съдебно заседание.

Съдът задължи ВСС да представи правилата за въвеждане на електронната система за избор, както и изборните протоколи. Лалов обаче не остана доволен, защото част от исканията му бяха отхвърлени и отново влезе в спор със съда като го обвини, че е изнервен от първата минута и че прекалено бърза да реши делото. „Мога да предвидя изхода на делото“, заяви той. „Това с позицията на жертвата не в тази зала. Ние искаме да решим спора, ако вашата цел е друга, ние в тази игра не играем“, отвърна съдия Проданова.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.