Десетки доброволци и дарители, помогнали за изграждането на новата волиера се събраха за пускането на двата белоглави лешояда /в кръгчето/ в нея.

Стара Загора се сдоби с белоглави лешояди

Христо Христов - петък, 01-04-2016 - 20:29

С двойка 2-годишни белоглави лешояди се сдоби старозагорския зоопарк, птиците идват от местообиталище в Централен Балкан.

Царствените пернати са излюпени в Испания и са част от общо 250-те редки животни,които се внасят у нас по международния екопроект „Нов живот за лешоядите“. И двете имат увреждания – счупени криле и крак, нараняванията са от престоя им в планинската волиера.

Според Елена Кметова, ръководител на проекта1 тепърва ще се установява какъв е полът на птиците.

Над 40 000 лв струва изградената специално за тях волиера, отговаряща на всички съвременни изисквания в зоопарка.

Средствата в голямата си част са събрани от гражданския клуб „ЛИПА“, с около 10 000 лв участва и община Стара Загора.Старозагорският зоопарк е вторият след софийския, който има от тези редки птици.

В момента у нас на свобода живеят 15 двойки от този рядък вид пернати, десет от двойките са във Врачанския Балкан, останалите са в района на Централен Балкан.

Белоглавият лешояд е изчезнал от нашите географски ширини в средата на миналия ХХ век основно заради борбата с вредния дивеч и поставянето на обработени с отрова примамки.

В плановете на „Зелени балкани“ влиза доставката на 70 броя черни лешояди от Испания, това обаче ще стане през 2018 година.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.