Десетокласник в кома след час по физическо (ОБНОВЕНА)

Агенция „Монитор“ - петък, 10-11-2017 - 12:50

Бургаски десетокласник изпадна в кома след боксов спаринг със съученик. Тежкият инцидент е станал в бургаското СУ "Св.св. Кирил и Методий" в четвъртък след обяд, в часа по физическо. Пострадалият е 17-годишният Кристиян С., който в момента лежи в неврохирургията на бургаската болница, след черепно-мозъчна операция. "Състоянието на момчето към момента е относително стабилно. Наложи се да оперираме по спешност, защото беше получил хематом в мозъка", коментираха лекари. Всичко се случило в часа по физическо. Кристиян, който бил запален по бокса, се уговорил със съученика си Данаил да се боксират. Учителят по физкултура Борис Ганев разрешил, макар, че боксът не е в учебната програма. Младежите сложили ръкавиците и започнали да се боксират. Играли два спаринга от по 3 минути, разказаха техни съученици. По средата на втория рунд Галин залитнал и паднал на колене, но бързо се окопитил и след секунда скочил отново, а боят продължил. След края на часа по физическо, момчето изведнъж се почувствало зле. "Крис отиде в тоалетната да се наплиска с вода и там видяхме, че от носа и устата му потече кръв. Той обаче каза, че е добре, изми се и се качи до третия етаж в кабинета на медицинската сестра", разказаха десетокласници, станали свидетели на опасния инцидент. Младежът стигнал пред вратата на медицинския кабинет и изведнъж се строполил на пода. Учителите веднага извикали линейка и той е откаран в бургаската болница. Там лекарите установили, че момчето е получило хематом и веднага го вкарали за черепна операция. Основната версия е, че хематомът е получен от удари в главата по време на боксовия мач. От ръководството на училището отказаха всякакъв коментар, а директорката на школото Снежана Няголова скоропостижно излезе в отпуск. 
Тя обаче е написала доклад за инцидента и го е изпратила в образователния инспекторат. 
"Инцидентът не е свързан с насилие, побой или агресия между учениците. Най-вероятно се касае за здравословен проблем, но още е рано да се каже. Знаем, че ученикът е тренирал бокс, възможно е да е имал стара травма. В междучасието му прилошава и тръгва към медицинския кабинет. Веднага му е оказана първа помощ и е извикана линейка. Транспортиран е спешно до болницата, а вечерта е опериран. Всички в училището са изключително разтревожени за състоянието на момчето", коментира шефката на РУО-Бургас Виолета Илиева.
Според десетокласниците боксовите спаринги се разигравали често, учителят им по физическо и друг път разрешавал на младежите да се боксират.
 "Учителитят Борис Ганев им разрешаваше понякога да се боксират, тъй като знаеше, че те тренират това и смяташе, че по този начин на момчетата ще им бъде интересно в час и това ще допринесе за тяхната подготовка", казаха ученици. Други деца пък твърдят, че по време на боксовия рунд, Кристиян залитнал след силно кроше, паднал по стълбите и се претърколил няколко пъти, като наранил главата си. Има и трета версия, според която момчето отишло при медицинската  сестра, след мача, а когато излязъл внезапно му прилошало, той припаднал и ударил главата си в саксия. 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.