1. Десетки хора на различна възраст се събраха за първата молитва в нововъзстановения параклис на името на свети арахангел Михаил в Мъглижкия манастар
Христо Христов
40 години по-късно

„Многая лета!“ прозвуча отново във възстановен параклис

Христо Христов - вторник, 08-11-2016 - 14:08

Миряни събират волни пожертвования за възстановяване скривалището на Левски в Мъглижкия манастир

С 4-десетилетна давност в параклис на името на свети Архангел Михаил при девическия манастир „Свети Николай Чудотворец “ край Мъглиж отново прозвуча молитвата „На многая лета“.

Свещенникът на духовната обител, отец Йоан, който служи тук от далечната вече 1989-а година припомня, че мястото за молитвите в старото манастирско крило било „под ключ“ доста преди идването му.

Вътре останали икони и църковна утвар от средата и края на ХІХ век, сред тях имало и икони , дело на възрожденски автори от школата в Троян.

Малко преди да заболее тежко старозагорският митрополит Галактион заръчал да започне възстановяването. Със средства и труд се включили както миряни – богомолци, така и двете монахини Вениамина и Виталия.

Чисто нов свещник подарили художниците от сдружение „Творец“, които обявили търг за продажбата на 20 свои картини в подкрепа на христолюбивото дело, припомни живописецът Росен Бакалов след първата служба за празника на Архангел Михаил във вторник.

Девическият манастир край Мъглиж е сред най-старите в България, за първия му градеж легенда го свързва с похода на цар Калоян срещу латините, най-ранните писмени свидетелства са от немския пътешественик Стефан Герлах от 1575 година. Според тях в онези далечни векове тук е имало действащо килийно училище, едно от първите в този български край.

За празника около възстановяването на параклиса дошлите богомолци получиха по купичка от врящия на открит огън курбан. Две овце са послужили за направата му, животните дарили млади семейства от Мъглиж и Стара Загора, коментира монахинята Венеамина, която се грижи за централния манастирски храм.

В него се съхранява уникален стенопис от 1909 година, изрисуван от казанлъшкия зограф Петко Ганин. На него, редом със светите братя, равноапостолите Кирил и Методий е и покровителят на Ирландия , свети Патрик. Стенописът е станал възможен с паричната помощ на ирландеца Пиърс О, Махон, който през 1904 година изгражда в София приют за деца и бежански от Тракия.

След отварянето на стария параклис идва ред за възстановяване и на монашеската килия, ползвана като скривалище от Апостола на Свободата Васил Левски, уточнява отец Йоан.

За това предстояло да бъде разкрита набирателна дарителска сметка, очаквало се само благословията на епархийския съвет и на владиката Антоний от Стара Загора.Засега помещението стои под ключ, липсва дори табелка с указателен надпис за любопитните туристи.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.