У нас цената на месото е с 44% под средното ниво за ЕС.
МОНИТОР

Ядем най-евтиното месо в ЕС

Агенция Монитор - сряда, 23-08-2017 - 15:07

В България ядем най-евтиното месо в Европейския съюз, сочи проучване на Евростат за 2016 г. Според данните на европейската статистика, цената на месото в България е била с 44% под средната за ЕС, а само след нас се нарежда Полша, където цената на месните продукти е с 47% под средните нива.

В същото време цените в Дания са били с 40% по-високи от средноевропейското ниво. По скъпотия на второ място е Австрия с цени на местото с 37% над средното ниво, съобщава БНР.

Трябва да се има предвид, че във всички непосредствени съседи на България, независимо дали те са членове или не на ЕС, цените на месото през миналата година са били под средното европейско ниво.

Сред комшиите месото е най-голяма екстра в Гърция, макар и с 10,4% под средненото ниво в рамките на ЕС. В Турция цените са били с 22,4% под средното европейски ниво, в Сърбия - с 39,1%, в Република Македония - с 43,4% и в Румъния - с 41,1%, показват резултатите от проучването. Това означава, че през 2016 година цените на месото в България са били по-ниски от тези във всички нейни съседи.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.