Снимки: Apis Cor

Портативен 3D принтер изгражда къщи

Агенция Монитор - неделя, 05-03-2017 - 13:33

Все още 3D отпечатаната архитектура е в зародиша си, но вече отпечатването на обикновена къща е осъществимо. Фирмата за 3D печат Apis Cor в сътрудничество с фирмата PIK, наскоро показа портативен 3D принтер разработен за изграждането на основната конструкция на къща с площ от 38 кв.м.Изграждането на къщата в Русия започва през декември миналата година, когато времето е толкова студено, че трябвало да се издигне палатка, за да не замръзване циментова смес, като съвсем наскоро приключи.

 

Приблизително кръглата форма е избрана, за да покаже възможностите на технологията, а макар и малка, това е напълно използваема малък дом за един или двама души.


Процесът на отпечатване отнема 24 часа и е много подобен на използвания при други 3D принтирани архитектурни проекти. Казано по-просто, 3D принтера, който прилича на малък кран, изпръсква цимент от дюза слой по слой, изграждайки структура.


Машината, все пак, не върши цялата работа. Покривът, изолацията, прозорците и всички други компоненти се монтират след това от хора. Общата стойност на проекта е US $ 10.134, без да включва мебели или електрически уреди.


Вече има 3D отпечатана офис сграда и замък, дори китайски фирма отпечатва по 10 къщи на ден, но всички тези проекти изискват големи 3D-принтери или се отпечатва във фабрика на отделни секции, преди да бъдат транспортирани до строителния обект.


Проекта на Apis Cor е изграден на място, само с един портативен принтер. С максимална достигана височина от 3.1 м и максимална дължина от 5 м, принтерът тежи 2 тона и може да се транспортира до строителната площадка с камион, като всяко друга тежка машина. Фирмата предлага своите 3D-принтер за продажба или отдаване под наем, въпреки че не е известно колко струва това.


Докато впечатляващия напредък в 3D принтираната архитектура поражда безпокойство за строителните работници. 3D принтера, все още, не може да бъде сравнен квалифицирана строителен работник, но вероятно ще се използва на мястото на неквалифицирани работници при по-малки строежи.

Това е добра новина за собствениците на строителни фирми, опитващи да спестят време и пари, но за работниците, не е толкова добра.

 
Тагове:  KApis-CorPIK

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.