Подаваш заявление за паспорт в София, получаваш го в Бургас

Агенция Монитор - сряда, 13-09-2017 - 13:55

Кабинетът с нов модел за централизирано издаване на личните документи

Гражданите ще могат да подават заявление за издаване на паспорт или лична карта в един град, но да го получат в друг. Така ако подадем зявление в София, ще можеш да вземем личната си карта от Бургас. Това се предвижда в новия модел за централизирано персонализиране на български лични документи, става ясно от решенията на правителството.

„Предвижда се при подаване на заявление, независимо в кой град, гражданинът да може да посочи къде би желал да получи готовия документ“, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Новият модел на централизирано персонализиране пък означава, че физическото производство на личните карти и паспорти ще се извършва на едно място, към което могат да бъдат приложени всички мерки и средства за сигурност. Това според властта ще осигури по-ефективно и по-гъвкаво реализиране на промени в дизайна, в защитите и други елементи в българските лични документи, съобразно еврорегламентите и препоръките на Международната организация на гражданската авиация. Издаването на документите на едно място ще намали и разходите, които биха се направили за покупката на оборудване на 30 пункта в страната.

За сметка на това ще се запази възможността за децентрализиран прием на заявленията. За целта за местата, където се обслужват по-голям брой граждани, ще се търсят възможности за осигуряване на допълнителни места за прием на заявления.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.