Спипаха 4 пъти повече джигити при акция „Скорост“

Агенция Монитор - четвъртък, 20-04-2017 - 16:09

КАТ отчете, че са установени 4 пъти повече нарушения от обичайното по време на проведената акция „24 часа контрол на скоростта“. За ден са били установени 3490 нарушения - от стационарни камери - 587, а от мобилни – 2903. Те са с четири пъти повече от обичайните цифри, когато няма обявена специализирана операция. Най-много са нарушенията в София – 367.

„Във Велико Търново също има много голям брой нарушения – 201 са от мобилните камери и над 60 са от стационарните. Също така има голямо превишаване на скоростта в област Пловдив – на първокласната пътна мрежа и в населените места. Най-фрапантните такива нарушения не се извършват по автомагистралата, тъй като единствено в ЕС, само в България разрешената максимална скорост е 140 км/часа“, поясни началникът на сектор „Пътен контрол“ към „Пътна полиция“ гл. инспектор Росен Рапчев.

Операцията се организира от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и се провежда не територията на целия Европейски съюз.

По думите на Рапчев проведената акция е довела до значително намаляване на пътнотранспортните произшествия в страната. Той коментира още, че няма изграден профил на човекът, който кара с висока скорост. „Обикновено това са по-млади хора, но големите превишения над 50 км/ч са по-малко и причината за това е, че и времето не позволяваше“, каза Рапчев.

Участие в акцията са взели 193 служители на „Пътна полиция".

За цялата минала седмица констатираните нарушения на пътя са 14606. Издадени са 7364 фиша и са съставени общо 4857 акта. Издадените електронни фишове са 6193. Засечени са 520 неправоспособни шофьори. Коли след употреба на алкохол са управлявали 302-ма души, от тях 149 с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила.

За периода са настъпили 148 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 15 души, 182-ма са пострадали.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.