Данаил Чирпански в сцена от спектакъла за който е пътувал преди трагичния финал на живота си
фейсбук

Млади театрали спомнят трагично загинал актьор с фест

Христо Христов - петък, 19-05-2017 - 13:11

Международен фестивал, на който да бъдат представени дипломните спектакли на театралния академии по света подготвят приятели и колеги на трагично загиналия м.г. възпитаник на НАТФИЗ Данаил Чирпански. Инициаторите са успели да спечелят частично финансиране по програма International Fund for the Promotion of Culture на ЮНЕСКО, където са се състезавали 814 международни проекта и едва 8 са били одобрени от журито. На практика това е първият български проект, който ще получи средства по тази линия.В първото издание на фестивала, който ще се проведе в Стара Загора от 1 до 7 октомври ще вземат участие 5 чужди и една българска академии.

През фестивалната седмица ще бъдат изиграни всички студентски спектакли, а входът ще бъде свободен за всички желаещи.Предвидени са три уъркшопа, които ще бъдат водени от български и чужди професионалисти от различни сфери на изкуството:музика, танц и куклен театър.

Сред заявилите желание за участие са академии от Италия, Испания, Босна и Херцеговина, Гърция, Полша, Шотландия и Сърбия.

Искаме да предадем на младите артисти вдъхновението, което имаше Дани, неговата упоритост, целенасоченост, неуморна работа и постоянното му желание за усъвършенстване, както и да създадем форум, който дава възможност на студентите да се развиват и да обменят идеи и опит, споделят от екипа на  проявата.

В съпътстващата програма са предвидени изложби, концерти и срещи между творците.

Основен партньор на МТСФ “Данаил Чирпански” е Драматичен театър „Гео Милев“-Стара Загора, който предоставя и базата си.

24-годишният актьор Данаил Желев - Чирпански, възпитаник на проф.Пламен Марков загина при тежка катастрофа край Котел на 3 март м.г. на път за спектакъла „Вехти войводи“ на сцената на театъра в Сливен.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.