20 бели роби годишно търсят правата си в съда

Агенция Монитор - понеделник, 15-01-2018 - 14:37

Едва 20 жертви на трудова експлоатация у нас са потърсили правата си в съда през миналата година. „Броят на образуваните наказателни производства е много малък, което може би се дължи на факта, че трудовата експлоатация се доказва трудно“, коментира омбудсманът Мая Манолова по кръгла маса за трудовата експлоатация.

Данни на ГДБОП показват, че през миналата година заради подтикване към принудителен труд е бил осъден само един работодател. „Става дума за работодател в сферата на животновъдството от Софийска област“, уточни Людмил Попов от сектор „Трафик на хора“ в ГДБОП. Според статистиката най-често жертви на трудова експлоатация стават работниците в сферата на селското стопанство, строителството и услугите. „Основните предпоставки хората да попаднат в подобна ситуация са бедността и високите нива на безработица“, смята Манолова.

Както „Монитор“ писа, по данни на Националната комисия за борба с трафика на хора всяка година 120 българи се превръщат в бели роби зад граница. Всяка трета жертва е била изведена от страната ни с цел трудова експлоатация. Най-често жертви на трафик в чужбина с цел труд стават безработни мъже между 25 и 50 години, от малки населени места.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.