Две трети от пенсионерите искат да работят

Агенция Монитор - сряда, 22-06-2016 - 16:46

Две трети от пенсионерите у нас искат да работят дори и почасово. „Мит е, че възрастните работници не искат да работят и предпочитат да се пенсионират - около две трети от хората след 55-годишна възраст в ЕС предпочитат постепенно пенсиониране и почасова работа”, обясни Виктория Леви - старши икономист в Световната банка. Тя представи проучване за застаряването и растежа в Централна Европа и Балтийския регион. Според изследването възрастните хора в България са изключени от обучение и нямат почти никакви възможности за по-плавно пенсиониране, каквито има в по-старите държави от ЕС.

Според изследването българското население застарява заради ниската раждаемост и големия брой емигранти, а не заради нараснала продължителност на живота.

Ако за последните 50 години продължителността на живота в Италия се е увеличила с 14 години, в България тя е нараснала едва с 5 години.

Другият мит, който все още е валиден, е че по-възрастните са по-малко продуктивни от по-младите си колеги. Изследвания обаче показват, че застаряващият мозък компенсира по-бавната работа с реорганизиране на епизодичната памет, и може да бъде достатъчно производителен.

Мерките, които предлагат от Световната банка за намаляване на застаряването са- увеличаване на раждаемостта с повишаване на доходите във всяка държава, подкрепа на семействата с цел спиране на емиграцията, стимулиране на работодателите да адаптират работните места спрямо остаряващите си работници.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.