Проф. д-р Нели Сивкова

Оперираха 10 пациенти с отлепена ретина в последните 10 дни

Ели Крумова - неделя, 25-06-2017 - 15:00

През лятото се увеличават и възрастните хора с презряла катаракта на второто око

Зачестяват случаите на пациенти с отлепена ретина в Университетска очна клиника на УМБАЛ „Св. Георги” - Пловдив. Заболяването по принцип е рядко срещано, но в последните десетина дни се налага очните хирурзи да оперират по един пациент на ден с такава диагноза. Това съобщи ръководителят на Клиниката по очни болести в университетската болница проф. д-р Нели Сивкова. Тя уточни, че пациентите са в активна трудоспособна възраст. Една от мерките за профилактика е да  пият достатъчно вода в горещините, за да не бъде дехидратиран организмът им.

„В момента е сезонът на отлепените ретини. Пациентите са физически активни и не пият достатъчно течности. По този начин естествената тампонада на ретината е недостатъчно добра”, казва проф. Сивкова. По думите й пълнежът на окото се осъществява от стъкловидното тяло. Когато организмът се дехидратира,  стъкловидното тяло колабира и предизвиква тракция предимно в зоните, където е здраво прихванато към ретината. Последната се разкъсва, под нея попада течност и се отлепва. Пациентите, които постъпват в Очна клиника с такава диагноза, са на около 50-60 години и са в активна възраст. „Съветвам ги да пият повече вода и да контролират зрителното си поле.  Да скриват всяко око поотделно и да проверяват дали има растящ дефект в зрителното им  поле. Отлепването на ретината не е свързано с болка, зачервяване на окото и пациентите си мислят, че всичко е наред, а в един момент просто спират да виждат”, казва проф. Сивкова. Тя уточни, че болните с високо късогледство, с фамилна обремененост за отлепване на ретината и оперираните за катаракта са с по-голям риск за това заболяване.  

В горещите дни са повече и възрастните пациенти с така наречената „хиперматурирала презряла катаракта”. През последните 10 дни в клиниката приемат по един на ден с такава диагноза. „Пациент, който преди много години е претърпял успешна операция на едното око за катаракта, се успокоява, че другото око не му е необходимо и го изоставя. В един момент то развива така нар. „презряла катаракта” с рязко покачване на вътреочното налягане, със силна болка, възпаление и зачервяване на окото”, уточнява проф. Нели Сивкова.

По думите й презрялата катаракта се среща при хора над 70-годишна възраст. Нейният съвет към тези от тях, които преди години са били успешно оперирани за катаракта на едното око, е да не изоставят второто и да ходят поне веднъж на половин година на преглед при офталмолог.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.