1000 училища хлопнали кепенци за 16 години

Агенция Монитор - понеделник, 09-01-2017 - 17:47

1000 училища са били закрити от 2000 година до сега, като само през изминалата година вратите за ученици са затворили 27, се казва в позиция от Синдиката "Образование" към КТ. В нея пише, че е „наложително да се дефинира нова образователна стратегия за постигане на качествено съвременно образование”.

Според синдиката в училището в Хераково се наблюдават два основни порока на българската просвета. "Първият е недъгавият делегиран бюджет, който не се интересува от нуждите на децата във всичките 2456 училища и 2000-те детски градини в страната, а дава финансов стандарт на брой деца, без да е съобразен с необходимия за нормален образователен процес брой на учителите, с паралелките и с осигуряване на равен шанс за децата и учениците".

Вторият проблем според тях е свързан със задържането на учениците и определянето на реалния възможен лимит на отсъствия им. Затова синдикатът "Образование" предлага на МОН и на парламента да има промяна във философията на делегирания бюджет и финансиране на база на национална стратегия за това дали да има училище в съответното населено място, а не на база делегиран бюджет и на брой ученици. Те предлагат на родителите да се налагат финансови и административни отговорности, за да осигуряват присъствието на децата в училище. Трябва да има промяна в новия училищен закон и във връзка със социализацията на учениците-роми и с тяхното задържане в училище. "При сегашните правила, ако не се проявява милост към тях, според обема на знания и процента на присъствие, повечето не биха преминали дори и във втори клас", заявяват от образователния синдикат.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.