СНИМКА МОНИТОР
ЗА ПЪРВИТЕ 8 МЕСЕЦА НА ГОДИНАТА

Вносът на газ от Русия с 10% нагоре

Агенция Монитор - неделя, 03-09-2017 - 14:41

Вносът на природен газ от Русия в България за първите 8 месеца на годината е нараснал с над 10 на сто, спрямо същия период на 2016 г., сочат данни на „Газпром“.

Най-голямо нарастване от почти 37% е отчетено за Сърбия. От останалите ни съседни страни Турция е импортирала от Русия синьо гориво с 22,3% повече на годишна база. Ръстът за Гърция е 14,3%. Унгария, която според публикации в руските медии от 2019 г. ще получава гориво не през Украйна, а през „Турски поток“, е купила за осеммесечието почти 27% повече природен газ в сравнение със същия период на миналата година. Италия през миналия месец е купила от Русия 26,8% повече руско синьо гориво, Франция пък отчита ръст от над една пета, а Дания - с цели 36,2%.

Общо за август Москва е увеличила износа си на газ извън рамките на ОНД с 8,5% на годишна база до 15,6 млрд. куб. м.

От „Газпром“ припомнят за вървящата с пълна сила реализация на проекта „Турски поток“. Първата тръба ще бъде с капацитет от 15,75 млрд. куб. м газ на година и ще снабдява само турски клиенти на руския газов монополист.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.